Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Продължава събарянето на незаконните постройки в пловдивското село Войводиново. Багери вече сринаха 5 къщи. Това стана след издадена заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов.

Oще по темата

Жителите на Войводиново искат законност и справедливост, както и всички незаконни ромски постройки да бъдат съборени. Напрежението във Войводиново започна след побоя над 33-годишен военнослужещ от двама младежи от ромската махала. Районният съд реши, че нападателите на Валентин Димов остават в ареста.

"Общественото мнение е едно - връщане назад няма! Ще бъдат съборени още 4 къщи, силно казано къщи. За съжаление, трябва първо да има някакъв инцидент, за да се стигне до премахване на незаконните постройки", заяви кметът на Войводиново Димитър Тосев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и защо къщите не са били съборени много по-рано, както и защо обитателите им са разполагали с електричество без да заплащат за него.

"Преди 20 години имаше една съвсем малка къщичка, която имаше електромер. Той е унаследен от следващите, които дойдоха. Като кръвоносна система е свързана цялата ромска махала. От един узаконен електромер се пускат всевъзможни кабели", коментира кметът на Войводиново.

След направена проверка от електроразпределителното дружество са казали, че абонатът ще бъде отразян, ако не е коректен, но в случая той си е плащал редовно тока.

Николай Христев от Войводиново посочи, че няма как командосът да си позволи да нападне ромите. По думите му Валентин Димов не е направил нищо, с което да се стигне до побоя.

Гражданите са категорични, че ще продължат с протестите, докато не се изринат всички незаконни постройки и се стигне до присъда, която отговаря на опит за убийство. Те настояват задържаните роми да получат максимална присъда.

"Лежал е безжизнен на земята и те са му скачали на главата", подчерта Николай.

А всички роми от Войводиново вече са напуснали селото, обяви кметът Тосев, но отбеляза, че проблемът ще се премести на друго място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Яворе,

преди 5 години

Каква дума, бе? Ще им разбереш ли нещо, като ти хъхрят насреща?Има си съд, там се обжалват заповедите за събаряне на незаконните постройки. След като решението му влезе в сила няма какво да се разправяме повече с нарушителите на реда - събаря се незаконното и толкова.Пък на теб, като ти е жал, си ги вземи у вас "бедстващите". Аз що не строя където и както ми падне? Защото още като почна и ще ме съборят. А тия живеят с години необезпокоявани в незаконните си къщи!Аман от толерастия вече!

30

Явор

преди 5 години

Много пристрастен журнализъм за съжаление. На нито един ром не е дадена думата, нито една различна версия не е излъчена по подробен начин. Жалко, расизъма вирее и въпреки че въпросните братя вече са изправени пред съд, продължават протести и целият квартал ще бъде разрушен. Тук не е зъб за зъб око за око. Тук чисто си се възползват от случилото се с командоса за да се премахнат по най-коварния начин ромите от селото.

29

Крали Марко

преди 5 години

Българите не струваме. Гледаме как ни мачкат всеки ден ,и нищо. В София ,в кв. Захарна фабрика по реката има цяло незаконно селище с ромски къщи. Гледката е потресаваща. Такава мръсотия не сте виждали и в най лошите си представи. А къде е власта ???

fallback