Снимка: Архив, Булфото

Общината във Войводиново е отпуснала 18 парцела и канила многократно ромите да си построят законни жилища. Срещнали обаче отказ и искания общината да им ги строи. Това разказа днес вицепремиерът Красимир Каракачанов, който вчера беше в селото, след като двама братя биха командос заради забележка.

Още по темата

"На по-малко от 2 декара живеят върху общински терен абсолютно незаконно 200 души – гето от всякакви подръчни материали, включително табелки от автобуси", каза още той.

След направена проверка от пожарната и енергодружеството са били категорични – 15 от постройките са опасни за обитаващите ги и те ще бъдат съборени вероятно още утре.

За другите следва процедура по констативни протоколи, връчване на заповед за събаряне, период на обжалване 14 дни и пристъпване към събаряне, обясни той.

По думите му ромският въпрос е "болен" от много време.

"Този модел 30 години не води до интеграцията на това население, точно обратното", каза министърът.

Той коментира, че е реагирал меко на случая, опитвайки се да се съобразява с това, че е част от правителството.

"Как да реагирам, когато двама младежи, вместо да ходят на училище и да работят, ходят да се бият", попита риторично Каракачанов и настоя, че не може да има привилегировани групи от населението и само права без задължения.

"Не може никой, без значение какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има или от какъв етнос е, да смята, че може да бие полицаи и военни", категоричен беше министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase