Снимка: Reuters
fallback

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни изисквания, за да се борят с двойния стандарт в храните. Сред тях е минимален праг от 50% месо в месните продукти.

Според бившия директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, това е поредната "чиновническа глупост".

Oще по темата

"Останалите 50% какво е - боклуци. Ако произвеждам продукт със 100% месо, аз не съм конкурентоспособен на този, който ще произвежда с 50%", каза Войнов в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се въведе и промяна, според която предприятията, които произвеждат продукти с по-малко проценти месо или мляко, да не се наричат съответно "месопреработвателни" и "млекопреработвателни".

Специалистът по хранене проф. Донка Байкова беше категорична, че е крайно време да знаем, че храните у нас са качествени и безвредни. Според нея действащия стандарт "Стара планина" вече звучи много престижно.

"Те нямат право да се наричат кренвирш или наденица. Това са марки, които говорят нещо на потребителя", допълни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта също, че продуктите с малко оригинална суровина и много добавки трябва да се наричат по някакъв друг начин.

По думите ѝ именно това ще е доброто в новата наредба на Министерството на земеделието и храните.

Йордан Войнов също беше категоричен, че трябва в търговската мрежа да е ясно кой продукт е 100% месо или мляко, за да може потребителите да избират.

Според него дори да е малко по-скъпо хората ще предпочитат произведеното с натуралните суровини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 5 години

Ходил съм по студентски бригади по такива фабриики и никъде нямаше бели червеи. Огромно внимание се отделяше на чистотата и спазването на технологията. Никаква химия нямаше в храните, както лъже един тук. Разбира се можеше още много да се желае и тогава, но в сравнение със сега, тогава храните бяха в пъти по-добри.

40

Стоянов

преди 5 години

Абсолютни лъжи са че преди 89 година продуктите са били по добри.Просто не е истина каква мизерия беше по заводите.По ролките на лентите беше пълно с бели червeй.Абсолютен мит е че не е имало химия тогава в храните.Които е ходил по заводите знае за какво става въпрос.Имаше и добри храни но не достигаха до обикновения гражданин.Плюс химията тогава имаше и радиация да не говорим че нямаше никаде филтри по заводите.

39

нищонямадасепромени

преди 5 години

или ще е от МЕСО или от ЗАМЕСТИТЕЛИ. Кво е тва 30%.. 50% ... как ще разбера дали не е решил "мониполиста Венци" (същия като пещерняците само че той държи 85% от колбасите в бг... сачита мачита орехи кенове) да сложи в тая партита 10% по малко месо.. Тоя чехлю има толкова пари че тия в земеделското му правят принцеси за закуска.казвам ***, защото го видях с насинено око, а пък обикаля с 5 охрани... значи само .. жената :ХХ

fallback