Разминаване в състава, качеството и цените на някои храни, предлагани на българския и европейския пазар. Това установи проучване за наличие на т.нар. "двоен стандарт" при храните на земеделското министерство.

Взети са общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС.

Още по темата

Резулатите от проучването показват, че при 40 продукта няма разминаване на информацията на етикетите, но при 13 от тях представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност се различава, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според изследването най-сериозните различия се наблюдават при няколко продукта, а именно мляко за малки деца, където в българския аналог има по-високо съдържание на растителни мазнини, моцарела - предлаганото у нас е с по-ниско нетно количество и по-малко количество в опаковката, за сметка на повече саламура, бързо замразени багети, млечен шоколад, безалкохолни напитки.

И още - при 31 продукта цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на ЕС.

А 22 цели продукта се предлагат по-скъпо в България отколкото в другата държава-членка на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase