Източник: Reuters

Има храни, при които много трудно бихме могли да се ориентираме, че вече са негодни за консумация. Дори в случаи, когато няма промяна в цвета или аромата им, те вече може да са заселени с опасни бактерии и техните токсини в количества, в които те бързо биха предизвикали инфекция или хранително натравяне.

Точно периодът, в който храната още не дава видими белези, че е развалена, и когато най-лесно бихме се подвели, че е още свежа, ще можем да установяваме с помощта на ново устройство, разработвано от учени в Канада. Екип от унивеститета МакМастър разработва лепенка, която може бързо да отчита наличието на опасни бактерии по храната и да предупреждава, че тя не е годна за консумация.

Иновативното устройство е чувствително към наличие на най-разпространените бактерии, развиващи се върху храната и водещи до хранителни натравяния. Това са бактериите от род Salmonella и род Escherichia, и най-вече E.coli. Отчитайки наличието на дори малък брой от тези бактерии върху храната, устройството изпраща сигнал към смартфон или други цифрово устройство като предупредителна мярка.

 
Как ще съдим дали храната е годна за консумация - вижте на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase