Снимка: Булфото

Между 4 и 6 са ранените полицаи при бунта на бежанците в Харманли. Единият от полицаите е в по-тежко състояние от останалите и е транспортиран с линейка.

40 от мигрантите са задържани, съобщи главният комисар на МВР Георги Костов. Той беше категоричен, че служителите на реда не са провокирали насилието.

Още по темата
Напрежението в лагера ескалира около 20 ч. Група бежанци се опитала да напусне лагера. Те се насочили към изхода, но полицаи дали сигнал с тупане на палки в щитовете да се върнат назад.След отказа на чужденците, предимно афганистанци, да отстъпят назад, във вътрешността на лагера, жандармерията ги изтласка с палки и пусна в ход отново водното оръдие. Мигрантите пък започнаха да ги замерят с камъни, както по-рано през деня обстрелваха сградите в лагера.

Срещу чужденците са използвани халосни и гумени патрони, както и водни оръдия.

В центъра се чуват викове и скандирания.

Пред вратите на центъра се събират жители на Харманли.

От МВР са категорични - ескалация на напрежението няма. Има епизодични прояви на недоволство.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase