Снимка: Dnes.bg
fallback

Домашното врабче може да изчезне до 20-30 години. То е на фаталното 13 място по разпространение у нас, но числеността му е намаляла с една трета за последните 11 години (2005 – 2015), алармираха от Българското дружество за защита на птиците.

Със сериозни темпове намаляват още щиглецът – с 52%, скорецът – с 41%, селската лястовица – с 27%.

Най-голям е спадът, който се наблюдава при преброяването на ръждивогушото коприварче – цели 68%. Кукувицата, която е най-често срещаната птица в България, също намалява с 20% за този период.

От всички оценени 71 вида птици, 21% намаляват, а 18% се увеличават.

При някои видове се отчита сериозен ръст – например при голямото белогушо коприварче той е 226%. При славея той е 34 на сто, а при големия синигер, наричан чичопей в някои райони – с близо 50 на сто.

Най-уязвими са птиците в земеделските земи, които намаляват с близо една пета спрямо 2005 година. Двете основни причини за това са премахването на храстите и разораването на пасища, което стопаните правят за получаване на субсидии.

От БДЗП призоваха двете министерства МЗХ и МОСВ да имат обща позиция по темата и да се обяснява на земеделските стопани как да действат, за да се запазят местообитанията. 

"Поради страх от санкции храстите масово се почистват на 100% от пасищата, въпреки че в земи с висока природна стойност се позволява да има до 25% мозаечно разположени дървета и храсти", обясни Едита Дафова от БДЗП.

Освен това масово се използва бързоподвижна техника за косене, включително и в периода на гнездене на птиците. В резултат редица дребни бозайници са буквално съсечени. Третирането с хербициди също унищожава местообитанията на различни видове в зони от Странджа, Сакар, Дервентските възвишения, Кресна и др.

В "Бесапарски ридове" двойките белоопашати мишелови са били 16 през 2007 година, а четири години по-късно вече са 7 заради намаляване на затревените площи.

Мозаечното разположение на храстите, където се крият влечуги и гнездят птици, е ключово дори за пашата на овцете, обясниха още специалистите.

Премахването на по-стари дървета и храсти неминуемо се отразява на обитателите и в градска среда, включително на врабчето.

"Много хора сигнализират, че виждат по-малко птици, отколкото в предходни години", каза Йордан Христов от БДЗП. Причината да има чайки в градски условия е наличието на храна и макар че повечето хора свързват този вид с морето, присъствието му в столицата например се оказва напълно нормално.

Драстичното намаляване на видове или загубата им е тревожна, защото всеки един има своето място в природата. "От екологична гледна точка изчезването на всеки вид ще се отрази неблагоприятно на други видове или на средата", допълни Йордан Христов.

За преброяването доброволци са обходили пеша близо 4000 км в 188 места от цялата страна в рамките на над 400 работни дни.

Обявяването на резултатите от мониторинга съвпадна с рождения ден на Българското дружество за защита на птиците, което днес празнува 28 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

dp

преди 7 години

Факт, че врабчетата са намалели. Има ги но са по-малко.Щиглец насред София не съм виждал, имаше една двойка отвъд дерете при нас (в крайградската зона), тях от зимата не съм ги виждал (което е нормално де, крият се в листата).Има доста синигери - май и из София съм виждал. Големи, сини и ония черно-белите. Само големите са много де, другите са събитие да ги види човек.Врабчетата съм ги виждал да живеят по дупки из сградите, не знам защо се говори занамалели местообитания.

19

Селянин

преди 7 години

Скоро време и българския народ ще е на изчезване ако така продължават алчните ни политици. Повечето семейства имат по едно дете тук таме две а мургаците се множат от 12-15 годишна възраст като за световно и работата е по сериозна с населението от колкото тези врабчета за съжаление

18

без

преди 7 години

Нишо, важното е чалгата да не изчезне, че тогава простотията може да умре.

fallback