20

dp

преди 8 години

Факт, че врабчетата са намалели. Има ги но са по-малко.Щиглец насред София не съм виждал, имаше една двойка отвъд дерете при нас (в крайградската зона), тях от зимата не съм ги виждал (което е нормално де, крият се в листата).Има доста синигери - май и из София съм виждал. Големи, сини и ония черно-белите. Само големите са много де, другите са събитие да ги види човек.Врабчетата съм ги виждал да живеят по дупки из сградите, не знам защо се говори занамалели местообитания.

19

Селянин

преди 8 години

Скоро време и българския народ ще е на изчезване ако така продължават алчните ни политици. Повечето семейства имат по едно дете тук таме две а мургаците се множат от 12-15 годишна възраст като за световно и работата е по сериозна с населението от колкото тези врабчета за съжаление

18

без

преди 8 години

Нишо, важното е чалгата да не изчезне, че тогава простотията може да умре.

17

77777

преди 8 години

Защо тук цензурират името на една хищна птица, започваща с "яст" и завършваща на "реб"?!Може би така пише в Конституцията за свободата на словото....

16

77777

преди 8 години

Според мен едни птици изместват други. Преди години в София имаше много врабчета и гугутки и малко гълъби, но после с увеличението на гълъбите гугутките почти изчезнаха, а врабчетата сериозно намаляха. Сега много се увеличиха едни едри черни птици, не знам точно какви са, предполагам, че са врани, гарги и сойки, и съответно останалите намаляха - гълъби, врабчета, гугутки. После може да се увеличат орлите, соколите и ястрeби и тогава на враните и гаргите ще им се види нанагорно.

15

Анонимен

преди 8 години

а някой да е виждал светулки скоро? и те изчезнаха :(

14

Анонимен

преди 8 години

До онбашията3ти ли си в момента?

13

Анонимен

преди 8 години

Може ли един въпрос. Как е разрешен целогодишно отстрела на якове, а соколи и ястребите са забранени? Някой обърнал ли е внимание зимно време покрай пътищата, че са през две дървета.Зайци и яребици не останаха.

12

kk

преди 8 години

До Ген полк ГадорянКотарани си е имало винаги. Причината съм сигурен, че не са котките, а липсата на местообитания. Големите градове се разрастват, парковете намаляват като се застрояват. По нивите се пръска с отрови всеки ден. Врабчета съм забелязал и аз, че рязко намаляват. Почти не виждам вече. Но каквото човек си направи, никой не може да му направи. Чернобил е пример. Хората не могат да припарят там, но природата се развива и процъфтява.

11

Анонимен

преди 8 години

Скоро минах през Сърбия и изведнъж се върнах в детството: многобройни ята от врабчета и качулати малкиптички, врани. А в полето имаше толкова много насекоми и пчели. И изведнъж осъзнах причината. В Сърбия не е навлязла още Монсанто. Така като не навлязло и НАТО.

10

Анонимен

преди 8 години

то и българите ,изчезнат?

9

Анонимен

преди 8 години

Прецакваме планетата и ние ще изчезнем сигурно.

8

do 8

преди 8 години

Ще си ловят риба.

7

Анонимен

преди 8 години

Ама какво се очудвате бе ? Преди няколко години един Аржентинец беше тръгнал да обикаля света с кон и като дойде в България коня му щеше да умре от глад, та вие за някакви си врабчета говорите ? Какво да ядат горките ?

6

Оху

преди 8 години

Къде да изчезне доброто врабче като си няма нито вила на село,ни офшорка в Антил?

5

Червен бУклук

преди 8 години

"В "Бесапараски ридове" двойките белоопашати мишелови са били 16 през 2007 година, а четири години по-късно вече са 7 заради намаляване на затревените площи."А в Бесепарските ридове на Позитано 20 е пълно с ястреби и лешояди. Има даже един Хилядолетен сокол. До един са хищни и безсмъртни.

4

Ген полк Гадорян

преди 8 години

Ние ги храним на балкона тия сладури. Все още ги има. Но убийците с меки лапички ги дебнат нон стоп. Инак ги обожавам котараните, но са си жестоки и ловки ловци. Лично видях една шарена котка как уби малко врабченце. Направо го хвана във въздуха.

3

Анонимен

преди 8 години

"нийде се не чува песен на скорец..."Не съм сигурен че проблемите са точно тези които са описани в статията. Живея в края на малко градче, зад нас е гора и също съм забелязал че пиците са намалели драстично. Прави ми впечатление че и майския бръмбар се скрил някъде. До началото на 90-те бяха като напаст, и постоянно ги ловяхме, сега... Съмнението ми е че антените на мобилните оператори влияят зле на насекомите, а те са храна на тези пилци.

2

Анонимен

преди 8 години

Какви 20 30 години ви гонят? От 15 години живо врабче не съм видял хем съм в краен квартал на софия където няма голямо движение на автомобили. В началото на 90-те години врабчетата летяха на орляци и като кацнеха по дърветата заглушаваха с чик чирикането си квартала. Сега освен няколко рошави гарги и десетина гълъба други пернати няма.

1

Анонимен

преди 8 години

Нормално е изчезването на птиците. Алчността всякога и винаги е довеждала само до злини.