fallback

Общ преглед

Десетки приятели на младата иранка Захра Шахсавани окупираха съда в Бургас в нейна подкрепа.

Oще по темата

Днес Захра застана пред Административния съд в Бургас в последен опит да убеди магистратите, че заслужава бежански статут и международна закрила по Закона за убежищата и бежанците, съобщава Булфото. В противен случай младата жена, която е приела християнството и говори български език, може да бъде върната в родината си, където е заплашена от смъртна присъда заради смяната на религията си.

Момичето работи като фризьор в Стария Несебър, ходи редовно на църква и зачита нашите празници и закони. Служителите от Агенцията по бежанците обаче смятат, че това не е достатъчна причина тя да остане в страната ни и са категорични, че трябва да я екстрадират в Иран, тъй като не може да й бъде даден бежански статут.

Съдът ще се произнесе по случая в 30-дневен срок. Това е втората по ред молба на младата жена. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради новата религия, която е приела. В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество, а ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Васко

преди 8 години

Млад, красив, умен, финансово обезпечен съм и живея и работя в Лондон. Може ли аз да я взема за законна жена?

52

Джон

преди 8 години

Оставете я в България, такива хора като нея трябва да са добре дошли. Хора които са от добро потекло, иранците са добър, качествен народ, персийци. Хора които са готови да приемат християнски ценности като Захра. Хора които идват сами или на семейни начала, особено млади жени. Такива хора са добре дошли и те се интегрират по естествен начин защото са качествени хора. От тълпите диваци прииждащи като морски талази трябва да се пазим и да не допускаме, а не от такива хора като Захра.

51

Анонимен

преди 8 години

До АнонименМисля, че трябва да прочетеш малко повече относно отношението на исляма спрямо други религии, особено когато става въпрос за някой, който е бил вече мюсулманин, а камо ли жена. Защо не съдят и пращат обратно бабаитите дето пропагандират ислямска държава и ядат народни пари? А са се хванали за работещо момиче. Кой е опасен за родината ни?

fallback