Общ преглед

Десетки приятели на младата иранка Захра Шахсавани окупираха съда в Бургас в нейна подкрепа.

Още по темата

Днес Захра застана пред Административния съд в Бургас в последен опит да убеди магистратите, че заслужава бежански статут и международна закрила по Закона за убежищата и бежанците, съобщава Булфото. В противен случай младата жена, която е приела християнството и говори български език, може да бъде върната в родината си, където е заплашена от смъртна присъда заради смяната на религията си.

Момичето работи като фризьор в Стария Несебър, ходи редовно на църква и зачита нашите празници и закони. Служителите от Агенцията по бежанците обаче смятат, че това не е достатъчна причина тя да остане в страната ни и са категорични, че трябва да я екстрадират в Иран, тъй като не може да й бъде даден бежански статут.

Съдът ще се произнесе по случая в 30-дневен срок. Това е втората по ред молба на младата жена. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради новата религия, която е приела. В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество, а ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар