Снимка: БТА, архив
fallback

Въпреки че признава заслугата на общинската власт във Варна да осигури подслон на хората от съборените принудително незаконни постройки в квартал "Максуда" от БХК са притеснени, че след месец те пак ще останат на улицата.

Oще по темата

На 20 август багери бутнаха десетки постройки, защото ромите се бяха настанили на земя, върната на собствениците още преди години, които обаче не можеха да влязат във владение.

Заради това собствениците пък заплашиха, че ще отнесат въпроса до Страсбург и общината накрая взе решение  да събори незаконните къщи и да търси начин да осигури подслон на останалите без дом роми.

Според БХК обаче настаняването в приюта за социално слаби и бездомни е станало без издадена настанителна заповед и е по устна уговорка с ръководството му, като периодът е само един месец.

За настанените не се очертава никаква перспектива след изтичането на този срок, смятат от правозащитната организация.

От 2006 г. насам България е била осъждана по повод на принудително изселване от незаконни жилища в ромски квартали от три международни органа – Европейският комитет по социални права, Европейският съд по правата на човека и Комитета по правата на човека на ООН.

По всички дела тези органи са намирали несъответствие на българското законодателство с различни норми на международното право по правата на човека, припомнят от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Беше написано нещо

преди 8 години

неотдавна, в един от новинарските сайтове и би трябвало да разбуни БХК. Човекът описа какво се е случило в Стара Загора още преди години - група от проблемния етнос си изградила гето на територията на парк,където е абсолютно забранено да се строи. За да си изградят коптори, те унищожили цяла една вилна зона, като пренасяли крадените материали с каруците си,без дори да се крият.Защо никоя институция не е реагирала още тогава, за да спаси вилната зона, изградена от собствениците си с честен труд?

27

БХК държи ли сметка

преди 8 години

колко българчета не се родиха, поради причини от битов характер - мизерни заплати на хора с образование и професия, съжителство на по 5, 6 и повече човека от две и дори от три поколения в апартаменти от по 60-80 кв.м. и други подобни?Подобни пречки са пагубни за интелигентни хора с що годе нормални критерии за семеен живот, докато едни други папаха щедри помощи и не им пречеше това, че се тъпчат по една сюрия хора в едностайна бидон-вила, правена с крадени материали - жулят ракия и правят деца!

26

Анонимен

преди 8 години

Нека да отидат при тези които ги защитават.

fallback