Снимка: Snimka.bg
fallback

Чушкопекът се връща на мода, търговците отчитат ръст на продажбите. Хората масово ги купуват, свидетелстват продавачи, показва репортерска проверка на информационна агенция "Черно море".

„Народът пак прави консерви, явно обедняваме“, констатира 49-годишната продавачка Стиляна Георгиева. Жената работи в магазин за домашни потреби. „Имаше период, в който изобщо никой не търсеше чушкопеци, даже шефът ми бе решил да не зарежда от тях. Последната година обаче е много силна, само вчера сме продали 5 чушкопека“, разказа Стиляна Георгиева.

Oще по темата
В нейния магазин чушкопеците, които събират една чушка, струват 26 лева, докато тези с по три - 29 лева. Стиляна разказа, че хората трудно свикват с новите модели, които пекат наведнъж по три чушки. Даже в началото изобщо не искаха да вземат от тях, казва Георгиева. Днес обаче все по-често се купуват от  тройните чушкопеци.

Те се продават и в големите търговски обекти в морската столица. Да, хората купуват повече отпреди 2 години, когато започнах работа тук, казва Михаил, който е продавач в една от веригите. Не знам на какво се дължи, но често ме питат дали имаме. В този голям магазин тройният чушкопек струва 30 лева.

Така сме научени, да си правим зимнина, обобщава пред „Черно море“ 78-годишната Марияна Великова, която вече мисли за зимнина. Тя разказа, че има стар чушкопек от едно време и ще си го ползва и тази есен. „По малко, по едно-две кила пипер си вземам и вечер пека“, казва баба Марияна. Така тя пести, защото ползва нощната тарифа.

„Внуците се шегуват с мен и питат кога ще спра да правя компоти и консерви“, разказа тя. Зимно време  време обаче като дойдели на гости младите ядели с удоволствие и казвали: „Бабо, много е вкусно!“. „Така е, защото си го правим ние, а не купуваме изкуствените неща от магазините“, казва Марияна.

Варненци вече не пекат чушки по ламарини между блоковете, разказват продавачите. Хората предпочитали да правят зимнината в домашни условия, защото е по-удобно. Освен това за правене на зимнина пред блока вече имало и глоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Бантустана

преди 9 години

"Европейска" България

37

Stamat

преди 9 години

Zreliq socializm se zavurna :-)

36

до 18 и 34 :)

преди 9 години

Агнето се прави от Коч и Овца, ярето се прави от пръч и козапитам как ли трябва да се казва тогава...Ограмотете се малко - пипера е растението плодът е чушка...Или може би това на снимката е пиперопек :D

fallback