Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Продължават спасителните дейности в наводнените квартали на Мизия, като към екипите на военнослужещи, на полицията и пожарната се присъединяват доброволци от БЧК и хора от съседни населени места.

Към момента официално е потвърдена само една жертва от наводнението на придошлата река Скът в Мизия - на възрастен мъж, отказал да се евакуира. Шефът на пожарната Николай Николов съобщи за втори загинал, но по-късно уточни, че информацията не е потвърдена. Продължава проверката на евакуираните, както и за хора, които продължават да са в неизвестност.

Втора приливна вълна идва към Мизия, съобщава Нова телевизия. Полицаи и Гражданска защита избутаха телевизионните екипи почти извън града. Силната вода отново започва да пълни града с вода и да отцепва пътя.

Доброволците с лодки участват в продължаващата евакуация на хора от къщите, които са потънали във вода, както и в повторната проверка на домовете, за да се установи дали в тях има останали бедстващи.

Водата продължава бавно да се отича, но ситуацията продължава да е критична. В града е прекъснато подаването на ток и вода. От АЕЦ "Козлодуй" е доставен мощен агрегат, с който може да бъде захранена с ток тази част от града, която не е залята с вода.

Oще по темата
Предстои наводнената част да бъде отделена технически от електроснабдяването на града, за да се пусне агрегата.

Спасителни екипи от около 100 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят на 7 участъка в Мизия, съобщава пресцентърът на МВР.

Досега са евакуирани над 800 човека. Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерството на отбраната - 70 служители и инженерна техника. Екипите реагират своевременно на всеки сигнал.

За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от СМП Враца и от ВМА.
От БЧК е организирана помощ от първа необходимост - одеяла, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода. На място има психолог, който работи с пострадалите.

Модулните формирования от Сухопътните войски продължават участието си в спасителните дейности в град Мизия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Близо 70 военнослужещи от военните формирования в Белене и Плевен се включиха в помощ на жителите на града. Те участват в издирването на пострадали в разрушените къщи и в евакуацията на хора. С помощта на лодки и високопроходима техника военнослужещите транспортират пострадалите до безопасни места в града.

Екипите на Сухопътните войски ще останат в района на бедствието, колкото е необходимо, за да окажат максимална помощ на пострадалите. По-рано днес два вертолета „Кугър” от състава на Военновъздушните сили спасиха 14 души  от бедстващия район.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изрази своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагедията в Мизия.
 
Държавният глава апелира компетентните органи да изяснят в кратки срокове причините за наводнението. Президентът настоява да започне бърза оценка на щетите от местните власти и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
 
Още в първите дни от мандата на служебното правителство подпомагането на хората, пострадали в наводненията, ще бъде във фокуса на неговата работа, увериха в съобщение до медиите от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът изразява своята съпричастност и надежда за бързо възстановяване на пострадалите от тежкото бедствие.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви, че Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако те поискат помощ за наводненията в гр. Мизия.

"И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Моите съболезнования на семействата, които са загубили близки. Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана", пише Георгиева в официалния си профил във "Фейсбук".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

no chance

преди 9 години

Народа няма вяра в институциите. Затова не са се евакуирали. Няма доверие, няма единна държава...

84

Анонимен

преди 9 години

Докога ще търпим официално да се подкрепя алчността, корупцията, пълната безотговорност, дори при човешки жертви? Да се изнесат публично имената на собствениците на язовирите, които, за да не изтърват огромните печалби от развъждането на риба, заплашват живота на хиляди свои сънародници. Преди да отпуснат мизерните помощи на пострадалите, загубили всичко, първо да се накажат сурово виновниците, така че никой повече да не посмее да трупа милиони с цената на човешкия живот. Искаме бързи присъди!

83

Страната на абсурда

преди 9 години

Беда има, помощи от ЕС има, само чакат сигнал, а от нашите власти ни ума, ни дума! А призовават да пращаме СМС? Виновници има, няма кой да ги накаже. Уж подадени сигнали за опасност, но защо в критични моменти не минат с хеликоптери и да заснемат аджеба как идват големите вълни? Преди не валяха ли обилни продължителни дъждове? Да, но имаше единна система и органи за контрол и поддръжка. И отговорност се носеше лично! В Мизия хората ясно казват: по наводнените улици плуват 17-кг шарани!

fallback