Снимка: БТА

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско, съобщи вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев пред агенция "Фокус“.

Той определи ситуацията в град Мизия като изключително тежка. Министърът и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в момента пътуват към засегнатия район.

Още по темата

"Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора“, посочи Йовчев.

По думите му в момента има над 300 души от екипите на Гражданска защита, пожарната и полицията. На място са още екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери.

Според оценката на Йовчев има добро взаимодействие с местните власти и всичко необходимо се прави. „Трябва да кажа, че екипите на „Гражданска защита“ и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава“, уточни той и изрази надежда да няма човешки жертви.

„От вчера хората са били предупредени. Екипи на полицията и „Гражданска защита“ са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място“, отчете вътрешният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase