Снимка: БТА

Общ преглед

Продължават спасителните дейности в наводнените квартали на Мизия, като към екипите на военнослужещи, на полицията и пожарната се присъединяват доброволци от БЧК и хора от съседни населени места.

Към момента официално е потвърдена само една жертва от наводнението на придошлата река Скът в Мизия - на възрастен мъж, отказал да се евакуира. Шефът на пожарната Николай Николов съобщи за втори загинал, но по-късно уточни, че информацията не е потвърдена. Продължава проверката на евакуираните, както и за хора, които продължават да са в неизвестност.

Втора приливна вълна идва към Мизия, съобщава Нова телевизия. Полицаи и Гражданска защита избутаха телевизионните екипи почти извън града. Силната вода отново започва да пълни града с вода и да отцепва пътя.

Доброволците с лодки участват в продължаващата евакуация на хора от къщите, които са потънали във вода, както и в повторната проверка на домовете, за да се установи дали в тях има останали бедстващи.

Водата продължава бавно да се отича, но ситуацията продължава да е критична. В града е прекъснато подаването на ток и вода. От АЕЦ "Козлодуй" е доставен мощен агрегат, с който може да бъде захранена с ток тази част от града, която не е залята с вода.

Още по темата
Предстои наводнената част да бъде отделена технически от електроснабдяването на града, за да се пусне агрегата.

Спасителни екипи от около 100 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят на 7 участъка в Мизия, съобщава пресцентърът на МВР.

Досега са евакуирани над 800 човека. Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерството на отбраната - 70 служители и инженерна техника. Екипите реагират своевременно на всеки сигнал.

За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от СМП Враца и от ВМА.
От БЧК е организирана помощ от първа необходимост - одеяла, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода. На място има психолог, който работи с пострадалите.

Модулните формирования от Сухопътните войски продължават участието си в спасителните дейности в град Мизия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Близо 70 военнослужещи от военните формирования в Белене и Плевен се включиха в помощ на жителите на града. Те участват в издирването на пострадали в разрушените къщи и в евакуацията на хора. С помощта на лодки и високопроходима техника военнослужещите транспортират пострадалите до безопасни места в града.

Екипите на Сухопътните войски ще останат в района на бедствието, колкото е необходимо, за да окажат максимална помощ на пострадалите. По-рано днес два вертолета „Кугър” от състава на Военновъздушните сили спасиха 14 души  от бедстващия район.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изрази своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагедията в Мизия.
 
Държавният глава апелира компетентните органи да изяснят в кратки срокове причините за наводнението. Президентът настоява да започне бърза оценка на щетите от местните власти и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
 
Още в първите дни от мандата на служебното правителство подпомагането на хората, пострадали в наводненията, ще бъде във фокуса на неговата работа, увериха в съобщение до медиите от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът изразява своята съпричастност и надежда за бързо възстановяване на пострадалите от тежкото бедствие.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви, че Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако те поискат помощ за наводненията в гр. Мизия.

"И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Моите съболезнования на семействата, които са загубили близки. Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана", пише Георгиева в официалния си профил във "Фейсбук".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар