Снимка: архив, БТА

Слуховете за наличие на хепатит "А" в морската вода са преднамерени спекулации, продиктувани от лични и корпоративни интереси, каза днес във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той посочи, че ако някой иска да си продава залежалите ваксини, като всява паника, би следвало да стане обект на разследване и да бъде наказан за деянието си.

Още по темата
Освен това хората трябва да знаят, че ваксините срещу хепатит "А" започват да действат след три месеца, така че летуващите ще бъдат подсигурени срещу тази болест тъкмо, когато отиват на ски, каза още Ботев.

Той допълни, че туризмът е структуроопределящ за българската икономика и "е грехота да си разваляме имиджа по този нелеп начин".

Възможността от заразяване с хепатит от морска вода е изключително малка, заяви директорът на РЗИ-Варна Светла Станева, цитирана от БТА. Тя посочи, че на фона на бедствието в града общата заболеваемост в момента е ниска. Станева каза, че инспекторите от РЗИ си изпълняват стриктно задълженията, извършват непрекъснати проверки и нямат препоръки хората да се пазят от морската или от питейната вода.

Единствено на Офицерския плаж са констатирани отклонения от нормите по два микробиологични показателя, посочи Станева.

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че общината е предприела сериозни стъпки, за да се гарантира чистотата на морската вода. С пускането на новата помпена станция е преодолян рискът от преливания на битови отпадъчни води и вливането им в морето. В курорта "Св. Св. Константин и Елена" изобщо няма преливания на отпадни води, а преди два месеца бе довършено дълбоководното заустване в "Златни пясъци", което също е гаранция за чистотата на морето, посочи Портних.

Позицията, че слуховете за хепатит "А" са злоумишлени спекулации, подкрепи и областният управител на Варна Иван Великов. Той допълни, че до дни ще бъде определено кой ще поеме охраната на четири от плажовете край града, които са много посещавани, но в момента неохраняеми.

След срещата си с медиите Ботев и Великов влязоха в морето и пиха от водата, за да докажат чрез личния си пример, че водата не е опасна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase