Снимка: архив Impact Press Group

Офицерският плаж във Варна ще остане затворен за къпане поне до понеделник. Най-рано тогава ще излязат резултатите от пробите, които бяха взети в района вчера. Това обяви пред Дарик радио д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.

РЗИ в морската столица забрани къпането в морето на Офицерския плаж. Причините са резултатите от взетите проби на 30 юни. Те показали, че има завишени стойности на ешерихия коли и чревни ентерококи.

Още по темата
Регистрираното замърсяване е в пъти над допустимите стойности, обясни д-р Божилова. Тя обясни, че забраната важи само за къпането в морето, но не и плажуването.

Къпането крие риск от чревни инфекции или заболяване на отделителната система. Рискът е по-голям за хора с по-нисък имунен статус, възрастни хора, бременни жени и малки деца, уточни Божилова.

Това е второто по-сериозно замърсяване на Офицерския плаж за последните 2 години. През октомври 2012 г. там бе отчетена в пъти по-голяма от обичайната концентрация чревни бактерии, които се развиват само във фекалии.

Най-вероятно и сега замърсяването идва от Шокаровия канал, който отвежда в морето вода от три дерета. Възможно е да е станала някаква авария или да са се вдигнали утайки, смятат санитарните инспектори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase