Снимка: архив Булфото

Дете на 10 години е пострадало при неразумна игра върху електропровод в землището на село Ракита, област Плевен, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ - България. От компанията уточняват, че електропроводът е бил обозначен със задължителните предупредителни табели.

Инцидентът е станал около 18.00 ч. в неделя.

Детето заедно със своя 13-годишен брат се е състезавало за бързо изкачване по железорешетъчен стълб, когато се е озовало под напрежение и е паднало на земята. След инцидента е откарано в плевенската болница.

Според лекарите състоянието му е стабилизирано, но се очаква едната му ръка да бъде ампутирана. Братчето му се е разминало на косъм от злополука, съобщават от компанията.

От ЧЕЗ напомнят, че спазването на правилата за безопасност в близост до енергийни съоръжения е задължително.

С цел да информира по-добре децата за възможните рискове при игра в близост до електроенергийни съоръжения през май ЧЕЗ проведе обучителни беседи на тема "Безопасно използване на електроенергията“ сред ученици от първи до четвърти клас в училища в Западна България.

Обученията се извършиха в училища от Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Етрополе, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сандански и София. Намерението на ЧЕЗ е да превърне кампанията в ежегодна дългосрочна инициатива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase