Снимка: БТА, архив
fallback

ГЕРБ покани премиера Пламен Орешарски на среща с кметовете от партията, в удобно за двете страни време и място, „на която да представите аргументите на правителството за разпределението на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". 

Причината е несъгласието на бившите управляващи с  начина на разпределение на 500 милиона лева по инвестиционната програма, се казва в писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, изпратено до премиера Пламен Орешарски и разпространено до медиите.

Oще по темата
От ГЕРБ считат, че одобрението на проектите беше направено по неясни критерии, без прилагане на обективен анализ и без финансова и икономическа обосновка.

„Обезпокоени сме от разпределението на средства към общините. Обективният анализ показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините с кметове, издигнати или избрани с подкрепата на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези от БСП, и по 133 лв. при общините с кметове от ДПС. Същевременно общините с кметове, избрани или подкрепени от ГЕРБ, представляват над 60% от българските граждани и формират 80% от Брутния вътрешен продукт. Това създава основателни съмнения, че общините на ГЕРБ са дискриминирани”, се казва още в писмото на лидера на ГЕРБ.

Финансовият министър Петър Чобанов пък още вчера обяви, че е готов да се срещне с кметовете на общини от ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми.

Чобанов отхвърли твърденията на Бойко Борисов и подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ, ще получат 36% от средствата, предвидени от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези 36% възлизат на около 125 милиона лева", пресметна министърът.

"Отправянето на критики за начина на разпределяне е неправилно. Няма несправедливост при разпределението на парите", категоричен беше Чобанов и припомни, че средствата се разпределят от междуведомствен съвет, който е събрал молбите от всички общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

pepi

преди 10 години

edva li 6te bade 4uto

82

Джапанка

преди 10 години

Е тоз *** пък не се наяде цяла България ограби и все още реве *** ГрозеН и ненаситен ейййй аман теб и Цветанка само ревете за Садомазо.....

81

Неформална

преди 10 години

Борисов ще иска обяснение на премиера защо толкова малко пари са отпуснати. Кофти, но това има, това са ви дали. Баницата вече не я разпределя Борисов и сега го болииии, много го болииии....

fallback