Снимка: ГЕРБ

ГЕРБ представи свой анализ за начина, по който управляващите планират да изразходват средства по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези средства не са от данъци, те са разчетени за сметка на дефицит, и трупане на нов дълг в 2014 г. Опасенията ни, че икономическата целесъобразност ще остане на заден план. Връзката на липса с растежа и популистко разпределение на средствата, ни накара да поканим и кметове на ГЕРБ, за да разкажат гледната си точка", коментира Владислав Горанов.

Още по темата

Отговорът им последва думите на финансовия министър Петър Чобанов, който днес отхвърли вчерашните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кметове на бившите управляващи не печелят проекти, предвидени по програмата.

Финансист №1 подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ ще получат 36% от средствата, което са около 125 милиона лева.

Горанов обаче обяви, че разполага с друга сметка: Населението, което е в общини с кметове на ГЕРБ, е 4,3 млн., и за него са заделени 64 млн. лв. За населението в общини с кметове на БСП са заделени 117 млн, лв, за общини с кметове на ДПС - населението е 450 хиляди души, за него са заделени близо 61 млн. лева.

"Това ли е връзката с растежа?", попита Владислав Горанов.

На свой ред Томислав Дончев заяви, че макар основната цел на програмата е да се постигне растеж, това няма да се случи, защото се раздават пари на приближени до властта фирми без никакви критерии. Според него така всъщност скрито се финансира предизборната кампания на БСП.

По думите му срокът, даден на общините да си подготвят формите по проектите, е бил между 1 и 3 дни, времето за оценка - 5 дни, което прави близо по 100 проекта на ден.

"Потресаващ е коментарът на финансовия министър", каза той и заключи: " ТТук дори не е търсен факторът растеж, генерира се финансов ресурс, който ще се използва срещу нас на всички нива още на следващите избори. С тези пари наведнъж можеше да бъде финансирано електронното управление на България".

На пресконференцията беше раздадена протестна декларация, приета от Общински съвет – Благоевград, в която се посочва: "Ние, общинските съветници от община Благоевград, осъждаме дискриминациония начин и неясните критерии, по който правителството определя регионите и градовете за държавно целево финансиране".

След всичките тези данни, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени постановлението за разпределението на парите за общините.

"Утре ще се обадя на секретарката на Орешарски за среща, за да дискутираме по въпроса. Това правителство няма експертност, то е партийно, на двете партии. На тази среща ще ни интересуват само критериите и точките за определяне на проектите. Не търсим конфронтации с тях, а просто да променим евентуално, постановлението", каза Борисов.

Бившият премиер обяви, че ако това постановление остане, то ГЕРБ ще сезират Сметната палата и ЕК.

"Искаме им оставката и няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот", завърши Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase