Министър Петър Чобанов. Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че истинската причина за недоволството на ГЕРБ от разпределението на 500 милиона лева за общините в България е, че парите не се разпределят от тях.

"Сега Бойко Борисов няма да може да обикаля страната и да говори, че аз ви дадох парите и построих това или онова", обяви пред БНР финансист №1 в държавата.

Той смята, че твърденията на ГЕРБ, че ще сезират европейските институции за начина, по който се разпределят парите, са в рамките на виртуалното и не съществува механизъм, по който това да стане.

Още по темата

Едновременно с това министър Чобанов подчерта, че е готов да се срещне с кметовете на общини от ГЕРБ и да обсъди, поставените от тях проблеми. Но това щало да стане само в рамките на законния формат – Асоциацията на общините.

Чобанов отхвърли вчерашните твърдения на лидера на ГЕРБ и подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ ще получат 36% от средствата, предвидени от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези 36% възлизат на около 125 милиона лева", пресметна министърът.

"Отправянето на критики за начина на разпределяне е неправилно. Няма несправедливост при разпределението на парите", категоричен е Чобанов и припомни, че средствата се разпределят от междуведомствен съвет, който е събрал молбите от всички общини.

Техните искания са били на стойност около 2 милиарда лева, но самата програма разполага с 500 милиона лева.

"Инвестиционните нужди на общините са големи. Целта на програмата е да намали регионалните различия. Затова се дават малко повече пари на по-малките общини, за да могат да се заличат тези различия", заяви Петър Чобанов и добави, че програмата продължава и следващата година.

Кадровите промени на върха на Агенция "Митници" ще продължат дотогава, докато се сформира екипът, който докаже и като резултати, че приходите в бюджета се повишават, коментира още министърът на финансите.

"Това не означава, че в момента ръководството на Агенция „Митници” е застрашено, напротив. Аз съм им гласувал доверие и считам, че ще им бъде дадена възможност да докажат на практика дали ще достигнат необходимите резултати", каза Петър Чобанов.

По думите му трябва да се види, че е променена философията, трябва да се види, че оттук нататък основният фокус на тяхната дейност е именно приходите в бюджета и съпоставяйки резултатите с предходната година и с плановете, които ще им бъдат поставени беше, че се ще съди за тяхната успеваемост.

По отношение на Румен Данев, той обясни, че "инициативата за неговото освобождаване, тъй като той не беше уволнен, дойде от самия него, той си подаде молба, за да напусне". "Молбата беше лаконична: Моля, да бъда освободен. Така че и отговорът за това е лаконичен", каза Петър Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase