Снимка: архив, Reuters

Миньори са затрупани при срутване на земни маси в рудник Ораново, съобщиха за Dnes.bg от мината.

По първоначални данни има две жертви. Издирват се още двама работници.

Един от пострадалите миньори преди минути е изваден жив, съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов, цитиран от "Фокус".

Състоянието на спасения работник е стабилно, мъжът, който се казва Бойко, е контактен и е настанен в болницата в Благоевград.

По-рано днес кметът Апостолов, който е на мястото на инцидента, призна, че шансовете за спасяване на затрупаните миньори са малки. Загиналите миньори са на възраст под 40 години, допълни той.

Техни колеги, около 20 души, които са били нощна смяна, помагат за разчистване на срутището и се опитват да стигнат до мястото.

"Не е имало взрив, а срутване на скални маси. Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник. Много обезпокоително е това, че инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа", каза Апостолов.

Засега е ясно, че срутването е станало на дълбочина около 200 метра. Неясни са обаче причините за инцидента.

На място в мината са пристигнали екипи на полицията и на Спешна помощ, които евентуално да помогнат на пострадали миньори.

На входа на предприятието започнаха да пристигат близки на миньори, които чакат информация. Журналистите засега не се допускат в района на мината.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пътува към мястото на инцидента.

В рудник Ораново се добиват каменни въглища, мината се намира на 2 километра от Симитли.

Областният управител на Благоевград Муса Палев ще разпореди проверка за всичко, около състоянието на рудник "Ораново".

"Ще търсим виновника за инцидента до край", зарече се той, цитиран от "Фокус".
 
"Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Ще предоставим, ако има нужда, допълнителни екипи. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината", каза Палев.

*Информацията е актуализирана към 13,36 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase