Снимка: ВМРО
fallback

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13-те подсъдими за разпространение на антидемократична идеология. Днес трябва да бъдат изслушани заключенията на пет вещи лица и назначената комплексна експертиза по делото.

Съдът отхвърли исканията на трима от адвокатите на подсъдимите за недопускане на експертизата и отвод на вещото лице ст. н. с д-р Агоп Гарабедян. Според защитниците Гарабедян няма необходимата компетентност и е предубеден спрямо предмета на делото.

Днес предстои да бъдат изслушани още вещите лица Клара Тонева, Антоний Гълъбов, Иван Дюлгеров и Симеон Евстатиев, допълва БТА.

Oще по темата

Делото за проповядване на антидемократична идеология започна през септември 2012 година. Като подсъдими по него са привлечени 12 мъже и една жена. Срещу тях има повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями". Трима от подсъдимите са обвинени и в насаждане на омраза на религиозна основа.

Днес за пореден път членове и симпатизанти на ВМРО бяха пред сградата на съда в Пазарджик по време на делото. Този път те  организираха показен скеч какво може да бъде скрито под облеклото, което не е характерно за българските мюсюлмани, съобщиха от ВМРО. За модел били използвани събиращите се на предните заседания мъже с дълги бради и жени, забулени от глава до пети.

Това е нашата форма на протест срещу опитите тези религиозни течения у нас да бъдат представяни като нещо нормално, заяви Ангел Джамбазки. Той изказа мнението, че всеки българин трябва да протестира – без значение какво е вероизповеданието му, когато става въпрос за радикални форми на религия и когато са застрашени държавните устои.

Плакатите, които носеха членовете на ВМРО гласяха: „Национализмът не е престъпление“, „Нищо не дава толкова сила на властта, колкото мълчанието“, „Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България“ и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 11 години

Изгледайте документалния филм"*** талибани в Пазарджик?Това ли е моята България?"А наскоро по една медия даваха ,че същите тия *** ,някои от тях са в Сирия,на страната на опозицията,която стреля по мирни граждани и страната превърната в руини.Нещата не са никак за пренебрегване.Не се знае на какво ги учат.

14

Исмаил

преди 11 години

Интересно д-р Агоп Гарабедян(арменски геноцид) , дали ще е предубеден като арменец? Съдът прилича все повече на светата инквизиция.

13

Анонимен

преди 11 години

вмро е антибългарска партия,да си вървят в македония

fallback