Снимка: архив, Булфото

Проектът за изграждането на турски ТЕЦ на границата с Резово засега е спрян. Новината дойде по време на форум, в който взеха участие представители на местната и централната власт в България и кметове на пет турски общини.

”Засега този проект е спрян, тъй като инвеститорите не са готови с разработката му. Но след няколко месеца, най-много година, ние отново ще се изправим пред този проблем. Ние ще се противопоставим с всички сили, защото в нашия регион, както и в съседните общини, има четири защитени зони, за които получаваме сериозно финансиране от ЕС и от Световната банка за развитие. Ще се опитаме да ангажираме и тях”, каза кметът на Игнеада, Тахир Ъшък.

Още по темата
На въпрос дали стои опасността от изграждането на атомна електроцентрала, турските гости обясниха, че това е държавна политика. Засега само се водели предварителни разговори, а на 27 януари 2013 г. турското правителство ще инициира обществено обсъждане по този проблем.

От българска страна заместник министърът на екологията Ивелина Василева уточни, че са проведени две срещи с турското ресорно министерство. От там е получено уверението, че няма постъпили нови заявление от частни инвеститори за изграждането на АЕЦ в пограничната територия, но дори и да има, те ще бъдат отхвърлени.

„Ще поискаме от ЕС да наложи на Турция (като страна желаеща да се присъедини към Евросъюза) да подпише Конвенцията за опазване на околната среда в трансграничния  й контекст. Това ще ни даде възможност да вземаме отношение при реализирането на такива важни проекти, реализирани в близост до нашата територия”, каза Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase