Нона Караджова направи символична първа копка на воден проект в Козлодуй. Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обеща да използва всички законови и дипломатически средства да не се реализира проект за ТЕЦ или АЕЦ на турска територия в близост до Резово.

Веднага след информацията за планове на турската страна да изгражда нова енергийна мощност на брега на Черно море, тя е отправила официално запитване чрез Министерството на външните работи. В него се настоява за отговор в кратки срокове  дали Турция има проект за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ в района, обясни Караджова в Козлодуй, където  даде символично начало на строителството на проект за воден цикъл.

Поискано е от турската страна, ако има такъв проект, да бъдат предоставени на екоминистерството всички документи за него, докладът за оценка на въздействието върху околната среда, а ако не е изготвен - да бъде дадена възможност на българската страна за участие в неговото изготвяне на най-ранен етап, като заинтересована страна, допълни Караджова.

Отговор се очаква в рамките на следващата седмица.

"Като министър на околната среда ще използвам всички възможни законови и дипломатически средства за първо - този проект да не се реализира, ако го има, и второ, ако все пак стартира такъв - да сме най-взискателни към него и да не започва осъществяването на проект, който би нарушил екоравновесието в нашето море, на нашите защитени територии и нашето биоразнообразие", бе категорична министър Нона Караджова, цитирана от БТА.

След срещата на президента Росен Плевнелиев с турския му колега Абдулах Гюл в Анкара вчера стана ясно, че Турция не се е отказала да  строи ТЕЦ или АЕЦ  до Резово.

Още по темата

От разговора с премиера Реджеп Ердоган не се е изяснило каква енергийна мощност ще се строи. Според Плевнелиев ще е ТЕЦ, за който има инвестиционни намерения от частник.

Президентът Гюл посочи, че се обсъждат няколко сериозни проекта в енергетиката, защото Турция в известна степен е енергийно зависима страна.  Той не потвърди, но и не отрече информацията за строеж на атомна централа на Черно море близо до Резово.

Днес министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз заяви, че вече е в ход  работата по избор на място за строежа на трета турска АЕЦ.

Мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години. Сред възможните варианти е и Игнеада, каза министърът, цитиран от информационния сайт Хаберлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase