Снимка: Булфото

 "Турция не се отказва да строи ТЕЦ или АЕЦ  до Резово". За това информира водещата новина на "24 часа". Решението стана ясно вчера - след среща на президента Росен Плевнелиев с турския му колега Абдулах Гюл в Анкара. От разговора с премиера Реджеп Ердоган не се е изяснило дали до Резово ще строят ТЕЦ, или АЕЦ. Според Плевнелиев ще е ТЕЦ, за който има инвестиционни намерения от частник. Опасното за екологията и туризма е, че ще се строи и пристанище за украински въглища. "Турция в известна степен е енергийно зависима страна. Затова обсъждаме няколко сериозни проекта в енергетиката", подчерта президентът Гюл, като не потвърди, но и не отрече информацията за строеж на атомна централа на Черно море близо до Резово. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Турция. Основна тема на срещата са енергийните проекти, преносът на газ през Каспийско море към Турция, България и Западна Европа и разширяването на турските инвестиции у нас. "Ако българската страна изпитва нужда от енергийни източници, ние няма да останем безучастни", каза турският президент. От своя страна президентът Плевнелиев потвърди подкрепата на България за европейската перспектива на Турция и увери Гюл, че София е готова да сподели своя опит в присъединяването си към евроструктурите.

Средната възраст на населението е 42,7 години, цитира данни на Националния статистически институт "Монитор". Като най-остър демографски проблем се очертава продължаващия процес на застаряване на населението. За времето от 2001 до 2011 г. сме се стопили с над половин милион и вече сме 7,36 млн. души. През 2030 г. ще бъдем не повече от 7 млн. души.

"България е на дъното по социални разходи в Европа", цитира данни на изследване на Евростат за 2010 г. "Сега". Със заделените за социални разходи - помощи, обезщетения и пенсии, едва 18.1% от брутния вътрешен продукт, страната ни е на трето място отзад напред в класацията на ЕС. Зад нас са само Румъния (17.6%) и Латвия (17.8%), а колкото България плаща Естония. За пенсии отиват над 51% от всички социални разходи на страната ни при 45% средно за ЕС. 32.2% са за болни и хора с увреждания, което е под средния процент за Европа. Там за здравето на хората се плащат 37.4% от всички социални разходи.

"24 часа" цитира премиера Бойко Борисов: "Думите на Станишев отлитат, построеното от нас остава". Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той преряза вчера лентата на новата естакада при телевизионната кула и движението по ремонтирания бул. "Драгана Цанков" бе възстановено. Борисов прати част от лентичка на Станишев по Жельо Бойчев, председател на социалистите в СОС,за да не му е тежко. Изданието отразява и трите условия, които външният министър Николай Малденов постави на Македония, за да бъде подкрепена тя от страната ни за членството си в ЕС. В писмо до македонския си колега Никола Попоски министър Младенов на първо място настоява да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество на базата на договореното от премиерите Иван Костов и Люпчо Георгиевски. На второ място - да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество за укрепване на отношенията ни в ключови области и на трето място - България предлага създаване на съвет на високо равнище, който да има годишни междуправителствени
заседания.

Най-работливият от най-работливите си отиде. Човекът, чието семейство имало общо 120 години трудов стаж и така придобило десетки имоти за десетки милиони, вече не е нито председател на Столичния общински съвет, нито областен координатор на управляващата партия. За имотите не се притеснявайте, те няма да напуснат Андрей Иванов, твърди анализът на "Труд". Изминаващата година изобщо не се оказа добра за активистите на ГЕРБ с минало в МВР. Привлечените преди 3-4 години бивши колеги от службите очевидно са били полезни на Бойко Борисов и Цветан Цветанов с логистичните си умения. И очевидно преди изборите следващото лято на партията ГЕРБ трябват вече и политици, а не само полицаи.

"Капитал Daily" известява: "Фалшива аларма за ГМО поправки". От министерството на земеделието опровергаха твърденията на екоорганизации, че задължителният етикет за ГМО е отпаднал с промени в Закона за фуражите. Според гражданските организации поправките са "лобистки", а освен това в новия си вид законът не отговаря и на еврорегламентите. Независимо дали подозренията на екоорганизациите са верни или не, това не променя ситуацията, а тя е, че въпреки законите и регулациите в Европа в България почти няма фураж, който да е без ГМО, твърдят пред изданието фермер и специалист технолог от фуражен завод, които не пожелаха да бъдат цитирани. По думите им, макар че в Европа е забранено отглеждането на ГМО, това не пречи да се внесе и да се вложи във фуража.

Тайните на ЦЕРН изчезнаха у нас, съобщава "Стандарт". Два лаптопа с информация на швейцарския научен институт са откраднати снощи по време на презентация в Алма матер. Единият е на жена професор от Индия, откраднат минути, след като тя представила революционната андронна терапия за лечение на тумори, в другия лаптоп е имало данни, които не са съхранени никъде другаде.

Печатните издания днес отразяват официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Турция. Коментарите на пресата са свързани с основните теми, обсъдени между държавните глави - енергийни проекти, диверсификацията на източниците и трасетата за цяла Европа, желанието на Турция да бъде част от Европейския съюз.

"ЕК може да ни накаже заради евтин ток", предупреждава "Дума". В НЕК има дефицит, което показва, че компанията предоставя услуга под пазарната й стойност. Това подчерта Динко Райчев, представител на Генерална дирекция "Енергетика" към ЕК. Той посочи, че ЕК има съмнения относно независимостта на регулаторните органи в някои страни, сред които е и България. По тази причина регулираните цени на електрическата енергия създават измамното усещане, че ценовите шокове в сектора могат да бъдат избегнати.

В интервю за "Капитал Daily" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, определя: "Централи за продан - два от блоковете в ТЕЦ "Марица изток 2" ще бъдат продадени като част от сделката за изграждане на нови мощности на площадката на въглищната централа. По повод на оборудването за ядрената централа "Белене" нееднозначно сме заявили, че част от него, ще се ползва за 7-и блок на "Козлодуй". Ние имаме платена една част от оборудването за "Белене", което е собственост на НЕК. Много зависи как ще се развият арбитражните действия, защото може да се стигне до договорка, преди да се развие целият този процес. Аз продължавам вътрешно да се надявам, че когато се стигне до избор на арбитър, руската страна ще направи споразумение. От друга страна, отдавна говорим за изграждане на интерконекторна връзка между България и Турция. Знаете и колко време вече се говори за изграждането на "Набуко". За да започне проектът обаче, Европа трябва да извади 300-400 млн. евро за този първи етап, който е интерконекторът между България и Турция (свързването на точките Лозенец и Мармара).

"Откриха българския Клондайк", съобщава "Новинар". Жилата край с. Бабяк е проучена на дълбочина от 500 до 1300 м. Канадската компания "Юромакс Рисорсис" се е натъкнала на "значителни златни залежи" в района. Пробите от златната жила и останалите индустриални минерали са изпитани от сертифицирана лаборатория. Компанията има договор за концесия в региона, която покрива територия от 101 квадратни километра на 80 км от София. Канадската компания е вложила пари и в последващи проучвания на терена за следващата година. Те ще се извършат както в Бабяк, така и близо до Златарица. Прогнозата е, че скалите там са с подобна минерализация.

На първа страница "Труд" анонсира: Таен свидетел 005 твърди: "Имамът Ахмед се възхищава от рязането на глави". На поредното заседание на Окръжния съд в Пазарджик по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, един от защитените свидетели заяви: "Искат мюсюлманска държава, в която "гяурите" нямат право на глас. Желаят в държавата и в страната да се наложат религиозните, а не светските закони". В проповедите си тримата обвиняеми Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев внушавали на хората, че трябва да гласуват само за мюсюлмани, а не за "гяури", обясни още той. Подсъдимите проповядват салафитски ислям и са говорили за джихад, допълни свидетелят. Пред съда тайният свидетел е заявил,че организация "Ал Уакф ал ислями" е спонсорирала обвиняемите, като парите за тях са пристигали от Саудитска Арабия. Те били давани на главния мюфтия, който ги е разпределял.

Наказанието доживотен затвор без право на замяна трябва да бъде премахнато като нехуманно, репресивно и конкуриращо се със смъртна присъда. За това се обяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на конференция за помилванията. Идеята за това не е нова. Второ правителство и парламент не намират воля да я реализират. 58 души изтърпяват това наказание, казаха от Министерството на правосъдието за "Труд".

Пред "Новинар" Христо Монов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски", смята, че: "Детският телефонен тероризъм е отчувство за всепозволеност. Тинейджърите екпериментират със забраните, за да станат герои в очите на връстниците си. Липсва обществено съгласие по много важни въпроси у нас и по най-важният от тях - как растат децата ни, какви условия за тяхното развитие им създаваме в училище, в дома и т.н. Ние
живеем в демократично общество. Децата трябва да се чувстват свободни да правят това, което те обичат. Постоянният контрол ще ги задуши", убеден е психологът.

1241 учени поискаха ревизия на опорочения конкурс в научния фонд, пише "Дума". Подписката е внесена вчера в парламента, МС, МОМН и във фонда. Учените настояват да се преразгледа конкурса, излагат факти за приятелски кръг около председателя на фонда Рангел Гюров, обалгодетелстван с пари за проекти, за незаконнатаму титла "професор" и пълното информационно затъмнение около класирането и фонда изобщо. Млади учени съобщиха, че според световните научни бази данни статиите на Гюров и министър Сергей Игнатов в реномирани списания заедно са по-малко от тези на начинаещ изследовател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase