Снимка: Ройтерс
fallback

Еднократна помощ в размер на 325 лева от Агенцията за социално подпомагане ще получи всеки от работещите в "ОЦК" АД Кърджали, съобщиха от областната администрация. Това са договорили областният управител Иванка Таушанова и социалният министър Тотю Младенов.

Работниците все още чакат възнагражденията си от собственика Валентин Захариев.

В дирекцията за социално подпомагане в Кърджали вече е създадена необходимата организация за приемане на заявленията, което тече в момента. Подаването на молби ще продължи и през почивните дни, съобщават от областната администрация.

От финансовата помощ ще могат да се възползват и онези служители, които са напуснали завода, но все още не са им изплатени обезщетенията, обясни Таушанова.

Междувременно преговорите за намиране на изход от кризата във фирмата продължават и очакванията на правителството са скоро да бъдат финализирани, допълват от администрацията.

В предаването „Панорама“ на БНТ премиерът Бойко Борисов също потвърди, че парите ще бъдат изплатени.

Oще по темата
„С тези 325 лева те ще могат да изкарат седмицата. Истински се надявам банките и съответно собственикът до четвъртък да намерят инструмента за нов мениджмънт, за охрана на ОЦК", каза Борисов. По думите му истинската цел е да се създаде необходимата среда за споразумение между банките и собственика, за да не фалира предприятието.

"Имаме най-модерната система за производства на цинк, но тя стои в Кремиковци. Около 10 млн. евро са необходими тя да се премести, да се монтира в новата сграда и този завод ще стане печеливш," обясни премиерът.

Той добави, че това, което може да направи и утре ще отиде да го каже на работниците в Кърджали - "тъй като това е изцяло частно предприятие, изцяло частни банки, всяка намеса на държавата просто е немислима. Тя дори не е законна и би било много лош пример. Но все пак държавата трябва да е солидарна с тези хора, които месеци наред не получават заплати, не могат да си лекуват и децата дори", обясни позицията на правителството Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

БРАВОС

преди 12 години

Сега Премера им занесе еднократна помощ, После ще качи Коптера и ще им занесе двукратна помощ, след тва трикратна, а накрая ще им занесе в пъти, пъти, пъти, пъти по-вече помощ от Станишев,Доган и Цар Горянина.ЖИВЕЕМ В ПРИКАЗКА, НО НЕ ГО ОСЪЗНАВАТЕ!

21

до 21

преди 12 години

Аз не споря, че взимат повече пари от мен, ами споря че това е ЧАСТНА ФИРМА и не трябва да им се дават държавни пари без нищо! Хубаво изработили са си парите, ами ди си ги вземат от този, с когото са си подписали договори, да си го съдят за да си вземат парите, никой не ги държи на сила. В родният ми град нямаше работа и затова се преместих. Докато защитавате такива глупави действия ще си страдаме. Да но си вземат парите, но да имат доблестта да върнате защото това са неизработени пари!

20

Анонимен

преди 12 години

*** и работи в завод да видиш дали е като в супермаркета и тогава говори за високи и ниски заплати.

fallback