Стефан Константинов. Снимка: БТА

Във връзка със сложения таван на парите за лечение на деца в чужбина, които дава Фондът, здравният министър заяви пред БНТ, че всяко българско дете трябва да получи най-доброто лечение, независимо у нас или в чужбина.

"8 млн. лв няма да се увеличат (толкова е бюджетът на Фонда – бел. ред.), но мисля и съм абсолютно сигурен, че до края на годината ще стигнат. Да, може да променим примерно за трансплантацията да не е трикратният размер, а на първо време да остане тази обща рамка 180 хил. лв.", коментира той.

На силния обществен натиск срещу новите ограничения в държавните субсидии за лечение на деца за трансплантации министърът отговори с предложения за нови реформи в здравеопазването.

"Аз се ангажирах, че искам от Обществения съвет (към Фонда за лечение на деца – бел. ред.) да ми изпрати списък на болниците в чужбина, където се изпращат. Аз ще викна посланиците на държавите, където са, да преговаряме за преференциални цени или цени, поне които са равни на това, което плаща тяхната каса", обяви той.

Министърът обясни, че в момента тези болници дават цени, които често са като за свободен прием или за лечението на частни лица.

Според него има възможност за преговори за намаляването на сумите, за да стига държавната помощ за трансплантациите на деца.

Още по темата

Константинов показа, че иска да промени и положението с дарителските кампании и ДДС-то върху тях, което прибира държавата, с думите: "Не е оправдано ти да даряваш и държавата, която така или иначе поради някаква причина не е могла да реализира тук, да прибира данък печалба от това".

Според министъра реформите в здравеопазването зависят от това кои са приоритетите.

"Не е въпросът толкова в парите, а в това колко искат да се реализират реформите", заяви той.

Относно проблема с липсата на джипита в труднодостъпните райони той заяви, че няма да каже, че ще се реши този проблем, заради наближаващите избори.

Министър Константинов обаче заяви, че когато се говори за такива общини, трябва да се попита и къде е ролята на самите общини.

Едно от решенията, които предложи той, е в такива населени места да се предлагат по-ниски наеми за лекарските кабинети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase