Снимка: Архив Булфото

За незабавна отмяна на постановление на Министерския съвет за средствата, отпускани за лечение на деца в чужбина, настояха неправителствени организации на специална пресконференция.

Миналата сряда правителството отпусна още 4 млн. лв. на Фонда за лечение на деца, но пък прие ограничения при плащанията, като субсидията ще бъде до трикратния размер на съответната трансплантация у нас.

Така за една година максималният размер на средствата, които ще може да получи едно дете, се намалява на 180 000 лв.

Още в петък пациентските организации са изпратили писма до министерствата на финансите, на здравеопазването и до Министерския съвет с молба за среща и разговор за това как може да се промени приетото решение. Днес те обясниха, че в България не се правят трансплантации на деца.

“Ограничението до 180 хиляди лева на дете е недопустимо и нарушава изконното право на живот на децата”, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум (БТФ).

Още по темата
Министерствата на финансите и на здравеопазването са подвели министър-председателя, допълват от форума и отбелязват, че има значителни разлики в посочените стойности на извършваните у нас трансплантации в сравнение с тези в чужбина, които са многократно по-скъпи.

По думите на Величкова няма нормативна база и медицинска обосновка за сравнение и между цените за трансплантациите, извършвани на деца и на възрастни.

“Децата, нуждаещи се от трансплантации, са 19. От началото на годината Фондът за лечение на деца в чужбина е изразходвал 4,5 млн. лв., а във второто полугодие е предвидено в него да постъпят още 4 млн. лв. От тях 3 млн. лв. от Министерството на финансите, и 1 млн. лв. от реорганизация на Министерството на здравеопазването”, посочиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

“Лечението в момента се осъществява със средства от здравноосигурителните вноски. От тези пари министър Константинов трябва да намери начин да предостави 1 милион лева, обясни Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум.

Тя дори предложи парите за представителни разходи на депутатите да бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца.

“Общата сума за фонда е крайно недостатъчна, тъй като към дейностите му ще се прибави и финансирането на трансплантациите, които са най-скъпото лечение”, допълват от центъра.

Неправителствените организации ще атакуват постановлението на Министерския съвет пред Конституционния съд, като за целта призоваха омбудсмана Константин Пенчев за съдействие.

"Ще предприемем всякакви действия, за да защитим тези деца. Не са изключени и протести", категорична беше Теодора Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase