Снимка: БГНЕС

Групата на левицата в Столичния общински съвет ще настоява да се върне картата за една линия за градския транспорт.

Общинските съветници от БСП се срещнаха с депутатите от партията, за да обсъдят назрелия проблем с транспорта на софиянци, след новата наредба, която влезе в сила от началото на годината.

Още по темата
Според депутата Георги Свиленски решението на СОС е скандално, защото се повишавала цената на билета, както и отпадала картата на една линия, която била най-масово използваната.

Председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков припомни, че социалистите са били против, защото са знаели какъв хаос ще създаде наредбата.

"БСП ще предложи да се върне картата за една линия и държим да не бъде прехвърлена тежестта, въпреки че сме наясно с финансовите проблеми на градския транспорт, върху хората", каза той.

БСП ще иска и връщане на талона билети за десет пътувания, защото също бил предпочитана форма.

Според общинския съветник Милка Христова валидацията не играе роля на застраховка, защото самият превозен документ има характер на застрахова. Така че левицата ще поиска това изискване да отпадне.

"Не е редно софиянци да понесат финансовия удар, защото ще се прехвърлят на собствен транспорт", коментира тя.

Според нея депутатите от БСП биха могли да поискат Сметната палата да извърши одит на ЦГМ и да се види какви са приходи и разходите.

"Твърди се, че картата за една линия се ползвала от 10% от пътуващите, а това не е вярно", посочи Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase