Снимка: БГНЕС
fallback

Увеличението на бюджета за 2022 година се дължи основно заради увеличението на заплатите на учителите и медицинските сестри, социалните работници. Бюджетът може да се изпълни, но той не е оптимистичен, а реалистичен и напрегнат, каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бюджет 2022 е в размер на 2 078 156 361 лева, с около 200 млн. лева по-голям в сравнение с предходната година.

"Най-големият проблем пред нас е осигуряване движението на градския транспорт. Във всички големи градове, не само в България, той се подпомага от държавата, защото вече трета години има причини транспортът да е в криза, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че системата на градския транспорт в София бе затруднена заради COVID-19.

Oще по темата

"Тогава намаляха с над 1/3 пътниците, а от там и приходите в системата. Втората година, особено от лятото насам, започнаха проблеми заради високите цени на горивата. Компенсациите са крайно недостатъчни. Затова миналата година Столична община увеличи значително средствата за градския транспорт. Около 40% от собствените приходи на общината са насочени към градския транспорт", подчерта Фандъкова.

Кметът отбеляза, че увеличение на местните данъци и такси не се предвижда.

Предстои обаче в Общинския съвет да се коментира промяна на таксата за строителни разрешителни. Фандъкова аргументира бъдещата промяна със строителния бум, по думите ѝ, и фактът, че тази такса не е променяна от години.

Фандъкова коментира и ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя бе категорична, че Борисов няма да съди България, защото не иска да й навреди.

Кметът подчерта, че да се задържи лидерът на най-голямата опозиционна партия без представяне пред обществото на доказателства и аргументи е скандално. Според нея оттук нататък може да се очаква всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Дървен Шоп

преди 2 години

Даскалице , ами в колапс ще е защото половината роми от България са в София и не познават билет какво е , за карти е абсурд ! Роми в метрото някой да е виждал ?!

173

Анонимен

преди 2 години

данчето дондукова-игнатиева я поздравявам с песен на група трамвай 5

172

Щирлиц

преди 2 години

Ето до какво води строежът на метро,и велоалеи.Честито на всички,усвоили правилно средства покрай тези исторически обекти!

fallback