Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Направиха първа копка на разширението на метрото в София. Става въпрос за третата линия на метрото и ще обхваща участъка ж.к. "Хаджи Димитър" и ж.к. "Левски", съобщава БГНЕС.

Първата копка бе направена на строителната площадка между улиците „Станислав Доспевски” и „Поручик Георги Кюмюрджиев” в близост до храм "Св. Ап. Йоан Богослов" .

Водосвет по повод първата копка отслужи Негово преосвещенство епископ Поликарп.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, председателят на СОС Георги Георгиев и представители на изпълнителя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че с този участък след малко повече от три години ще станат 55 км софийско метро, с 50 станции. Фандъкова пожела да е успешна и мирна работата на всички строители и проектанти.

"Една задача имате - да работите не със 100 %, а с 200 % гаранция а качество и сигурност. Надявам се, че и г-н Братоев и всички вие осъзнавате това и големите очаквания на хората, които живеят тук. Скъпи съграждани, трудно ще бъде, неудобно ще бъде, движението ще бъде стеснено повече от три години, но ще се опитаме да не затваряме движение, за да може все пак хората да имат достъп, но се надяваме след повече от три години както в другите райони на София и източната част на София, да имат най-удобния, най-комфортния и най-екологичния вид транспорт. Желая успех на всички, на добър час", каза още Фандъкова.

Тя посочи, че най-големият й ангажимент като кмет на София е бил да направи всичко така, че проектът за метрото да не спре.

Фандъкова каза, че нейната задача е била да осигури финансиране и да го защити пред Столичния общински съвет. "Предстои на една от следващите сесии да се гледа и предложението за заема, който да осигури старта на следващия участък от разширението на третата линия, а именно през "Слатина" към Цариградско шосе. Не беше лесно осигуряването на финансирането. Ако трябва да сме честни, все още окончателно не е осигурено. Започваме със собствено финансиране, частично заплащане на аванс от бюджета на СО така, че да не се бави строителството на метрото. Очакваме одобрение на Плана за възстановяване, очакваме го всяка седмица, тя засега се отлага. Все пак се надяваме, че повече от това орязване, което беше направено, няма да има и ще можем да разчитаме на средствата, които са заложени за строителството на този участък", каза Фандъкова.

Кметът на София уточни, че е имало орязване от Плана за възстановяване и от правителството са поели ангажимента за финансиране на орязаните средства с пари от бюджета на държавата и са изпълнили ангажимента за тази година. "За тази година има осигурени 40 млн. лв. в държавния бюджет. Очаквам гаранции за следващите три години, за да можем да започнем спокойно и разширението към "Слатина", каза още Йорданка Фандъкова.

Стоян Братоев заяви, че днес е един важен ден от разширението на метрото в София. "Започва нов участък от 3 км, с три метростанции, който достига до ж. к. "Левски". С това ще имаме връзка от ж. к. "Левски" до Горна баня, чрез връзката на третата линия с първата и втората Централна гара, "Люлин" ,"Младост", летище и т.н. Предстоят едни тежки строителни години, където трябва да преодолеем сложни условия. Както знаете ние през годините не сме имали лек участък и този няма да е лек", каза Братоев.

Той пожела успешна работа на строителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар