Снимка: Булфото, архив
fallback

Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение.

Oще по темата
Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че не е презаверявал разрешението за строеж на многоетажната сграда на фирма "Артекс“.

От компетенцията на ДНСК е да се произнесе дали сградата се строи незаконно.

"Във времето, когато той е имал действащо разрешение за строеж, и времето, в което е имал право да презавери, са издадени три административни акта, които имат единствено и само касателство по вътрешно разпределение. Компетентният орган за строежи от първа, втора и трета категория за проверка по отношение на законосъобразността, е единствено и само Дирекция "Национален строителен контрол", обясни Здравков.

Той уточни, че действащото разрешително е изтекло е в края на 2017 г. и не е подновено в законния срок до ноември 2018 г.

Не е постъпвало и заявление за удължаването му.

Здравков подчерта, че отговорност за евентуални нарушения носи ДНСК, а не неговата дирекция.

От "Строителния контрол" били сезирани по казуса на 15 януари и се очаква да излязат със становище.

Главният архитект коментира и запис от 2018 г., в който на среща с граждани той казва, че е получавал SMS-и от собствениците на "Артекс” сем. Мирянови във връзка със строежа на небостъргача. Здравков заяви, че все още пази съобщенията и те "определено на са псалм 91”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 5 години

Няма изненада по принцип държавата не проверява стриктно всички строежи , а при стриктна проверка винаги на всички нещо не са пипнали. Както пише фирмата дори не е пуснала заявление, т.е. забравила е да пусне заявление.Тук не е пропуск на администрацията че е забавила или забързала заявлението а просто не е подадено.Просто е показно че рядко се прави стриктна проверка на който и да обект.

104

тя

преди 5 години

Не стига , че раздадоха евтини апартаменти на хора от властта , ами и валидни документи да имат ! Много искате - едното за другото - бартер бе хора , всичко е "законно" ! Този блок е построен за "специални " хора , не за обикновените бедни българи!

103

СУДЖУКА

преди 5 години

"Законът не го позволява, но ние го правим!"

fallback