90% от автобусите догодина ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт. Преди 10 години средната възраст на автобусите беше 20 години, отчете кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година.

Още по темата

По нейни сметки догодина средната възраст на автобусите в столицата ще бъде под 6 години.

"Метрото ще бъде 48 км до края на годината. Само преди 10 години то беше 10 км", заяви още тя.

С други 32,8 млн. лева ще бъдат закупени 13 нови трамвайни мотриси.

"Транспортът е най-голямото перо в бюджета - 447,9 млн. лева, 306 млн. от тях са отделени за строителството на първия и втория участък от третата метролиния", обяви кметът.

"47,5 млн. лева са средствата за кварталните улици", обясни Фандъкова и допълни, че 38 млн. лева са средствата за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община.

Кметицата обяви, че 4,5 млн. лева ще бъдат инвестирани в улично осветление, а за чистата на града средствата са 167 млн. лева.

"Средствата за култура също са значителни през следващата година", изтъкна Фандъкова. Тя каза още, че 5,6 млн. лева ще се инвестират в реконструкцията на минералната баня в Банкя, а 550 хил. лева ще се отделят за Столичния куклен театър.

"Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови е цел, която си поставяме през 2019 година. Догодина ще завършим първия етап от реконструкцията на "Западен парк", посочи още тя, цитирана от "Фокус".

Кметицата допълни, че ще бъде изграден първия публичен аквапарк и ще бъде приключено с разширението на парка "Възраждане".

Столичният кмет увери, че не е предвидено увеличение на местните данъци и такси за догодина.

"184 млн. лева повече са собствените ни приходи", посочи тя.

"Предложението ни е да се приемат минимални прагове за автомобилите и имотите в курортните селища", заяви Йорданка Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет посочи, че бюджетът ще бъде разгледан и приет на 21 януари.

"Общинският бюджет, за разлика от държавния, по закон, не може да предвижда дефицит. Трябва да бъде балансиран като прецизна везна", посочи Елен Герджиков.

"Всяко предложение да бъде сложено някъде повече, от едната страна на везната, трябва да бъде придружено какво да бъде сложено и от другата", коментира той.

"Ако спазваме този принцип ще имаме конструктивен диалог, за да се развива София и да става по-хубаво място за живеене", каза още Елен Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase