Снимка: БТА

Размерът на проектобюджета на Столична Община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв., обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища", обясни Фандъкова.

Тя посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.

Още по темата

"Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина", допълни тя.

По думите й 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи.

"Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. "Монтевидео", южното платно на бул. "Тодор Каблешков" и др.", обясни още столичният кмет.

Фандъкова посочи, че 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. По думите й за втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв.

"С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със "Столичен автотранспорт" инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха", каза още тя.

По думите и около 18 млн. лв. се инвестират в реконструкция на паркове: "Западен парк", "Южен парк", "Сверен парк", "Борисова градина" и др. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.

"През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура. 19 млн. лв. отделяме за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите "Манастирски ливади", "Изток", "Кръстова вада", "Нови Искър", район "Студентски", "Горна баня", "Овча купел", "Подуяне" и др.", каза още Фандъкова и обясни, че над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.

"5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел. 550 хил. лв. ще дадем за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство",обясни тя. 

8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири на територията на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase