Снимка: архив, БулФото
fallback

Квартали на отопление с твърдо гориво замърсяват въздуха в София, показа проверка на МОСВ.

Извънредната проверка с мобилни станции за измерване на въздуха е направена за периода периода 13 - 20 ноември на четири специфични за столицата места, обясни екоминистърът Нено Димов.

Станциите са били разположени в "Младост" и "Студентски град", които са предимно на централно топлоснабдяване, кв. "Бояна", който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и типичен пункт с натоварен транспорт на бул. "Ал. Стамболийски".

Oще по темата

"Наблюдавани са основни замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици (ФПЧ), които са основният проблем в градовете", обясни министър Димов. Навсякъде показателите са били в норма с изключение на кв. "Бояна", където на 17 ноември е имало до 2 пъти превишение на нивото на ФПЧ, засечено в периода 17-23 ч. Това според министъра показва, че основният замърсител е било битовото отопление с твърдо гориво.

Екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са обсъждали засилване на контрола върху нерегламентираното горене на материали, силно замърсяващи въздуха.

Сред тях са гуми, кабели, дрехи и др. Димов посочи, че ще разчитат и на активността на гражданите при решаването на този проблем.

Според министъра резултатите от измерванията за последните две години - 2014 г. и 2016 г., показали сериозно намаляване на замърсяването на въздуха в столицата.

Той посочи, че сред другите градове, които имат проблеми със замърсяването на въздуха, са Видин, Монтана, Горна Оряховица.

Председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева обясни, че общината работи по пилотен проект, чрез който да бъдат убедени гражданите, че може да се използват горива с по-високо качество и с по-ниска степен на замърсяване на въздуха. Проектът е за три години, а стойността му е 60 000 лева. По него ще бъдат закупени 30 печки, които ще бъдат предоставени на домакинства в район "Нови Искър".

Радева призова да се разшири с доброволчеството на гражданите за създаването на новата гора на София при Суходол. В този район в рамките на три сезона са засадени 120 000 дръвчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

наясно

преди 6 години

И кюмбето може да гори истински въглища, да не е такъв пушилник и смърдялник. Проблем са *** от ТЕЦ Марица Изток, понеже представляват не въглища, а някаква част пресован въглищен прах заедно със земя. Затова и след изгарянето остават в печката във вид на пепел,освен, че тозе прах се вдига във въздуха и при чистенето им става същото. Но бедните горят само такива и също агенция Соц. подпомагане раздава само от тоз вид на крайно нуждаещи се.

31

Бандит

преди 6 години

В много престижният за живеене варненски център вечер си мирише на кюмбе.Толкова имат хората,това е.

30

Men

преди 6 години

До ТодорДа, цяла Виена се топли на кюмбета...*** малко в австрия пък после пиши глупости. На дърва се топлят в малките села и градчета и е нормално да няма проблем, както и бг по селата няма. Другата разлика е че не се ползват толкова много въглища както у нас.

fallback