Кадър: bTV

Гъст дим, придружен с остра задушлива миризма – това дишат столичани в кварталите "Западен парк" и "Овча купел" от началото на студените дни. Данните за въздуха отчитат, че замърсяването на атмосферата в този район на София е най-критично.

Според местни жители миризмата и гъстият дим идват от Виетнамските общежития и "Факултета".

Пушекът обаче идва от горичката между "Факултета" и "Овча купел". Според жителите най-задимено е през нощта.

От останките от изгоряла гума и кабели навсякъде наоколо става ясно, че тук е мястото, където се горят кабели за продажба и рециклиране. Точно срещу сметището има пункт за изкупуване на метали, а срещу него, заграден с високи огради и тел двор, в който се горят по-големи количества кабели.

Кабелите и кумите, които се горят във "Факултета" са само част от източника на гъстия смог. От къщите на хората също идва тежък нетипичен за горене на дърва дим. Причината е нова мода за отопление в махалата през този сезон – ромите вече се отопляват като горят дрехи втора употреба.

Един кубик дрехи втора употреба струва около 30 лева. За отопление се използват и дрехите, оставени около кофите за боклук. Докато текстилът, чантите и обувките горят, освен че изхвърлят отрова в атмосферата, запушват и комините.

За да решат този проблем, ромите от "Факултета" пробиват дупка в стената и изпускат дима направо в атмосферата чрез кюнец.

Има други, които вместо дрехи, горят в печките си стари автомобилни гуми.

Според зам.-кмета на общината Николай Вушовски причина за гъстия дим е, че кварталите нямат топлофикация или газификация и близо 30 хил. души се отопляват на твърдо гориво.

"Със сигурност има хора, които палят гуми и кабели. Въздухът, който дишаме въобще не се отличава от този, който е в София, с малки изключения", коментира Вушовски пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase