Снимка: архив Булфото

След жителите на "Младост", които поиска референдум за и против презастрояването, срещу строежите се вдигнаха и в "Люлин".

Хората протестират срещу очаквания нов подробен устройствен план (ПУП) на квартала, според който ще бъдат застроени зелени площи и да ще бъде изграден нов голям пътен възел.

Още по темата

Според един от организаторите на недоволството Дарина Николаева люлинчани искат запазване на зелените площи, планомерно развитие на жизнената среда, съобразяване на плановете с живота на хората.

"Не сме против изграждането на инфраструктурата, напротив, но това не трябва да се прави стихийно, а да има планомерно и концептуално развитие на средата", каза тя пред bTV.

Друг от протестиращите, Светла Йорданова, призна, че е притеснена от планирания пътен възел. Според нея новото трасе ще разцепи квартала на две, ще заръси още повече въздуха и ще се превърне в заплаха за безопасността на децата.

Кметът на "Люлин" Милко Младенов отрече да предстои застрояване на зелените площи. Той потвърди, че в процедура е подробно успройствено планиране, но то не е влязло в сила, макар да е минало на обществено обсъждане.

Младенов показа и самия ПУП и посочи, че се планира в квартала да има голям парк.

Той предположи, че ще има минимум още едно обществено обсъждане. "Много от възраженията са основателни, мисля, че ще бъдат разгледани от експертите и ще бъдат нанесени корекции по плана", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase