Снимка: Булфото, архив
fallback

Жители на столичния квартал "Овча купел" заплашват с гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстния път заради проблеми със сигурността, свързани с бежанския център, който се намира там.

Oще по темата

Хората от съседните блокове се оплакват, че в центъра отдавна не са виждали майки с деца, а предимно млади мъже.  Те твърдят, че не смеят да пуснат децата си дори до магазина и се страхуват да се прибират по тъмно.

Жителите на блоковете изпратиха и писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, с което я поканиха на гости, за да види каква е ситуацията там.

"Притесни ни внушението, което министър Бъчварова искаше да направи, че всичко около блока ни е "цветя и рози", че нищо незаконно и нерегламентирано не се случва в района, но това не е истина и обстановката е доста по-различна", оплака се пред БНР Неда Дойчинова, жител на "Овча купел".

Мелетата са ежедневие, вадят се ножове, чупят се бутилки, не се спазва вечерен час, твърдят още хората от блоковете около центъра.  Според Дойчинова е пълно с млади мъже, които се струпват на купчини.

"Свидетели сме на трафик на хора. Мъжете се крият в съседната горичка, спяха там, преобличаха се там през  топлите дни. Това ни навежда на мисълта, че тези хора не са с разрешително за пребиваване в центъра. Свидетели сме на засилено извозване на тези хора - те влизат в транспортни бусове, непригодени за извозване на хора, влизат повече от 20-30 души в един бус, влизат и в багажниците на леки коли", твърди Дойчинова.

Полицаите често проверяват документите на хора около бежанския център, има и задържани, което означава, че те са без документи.

"Как си представяте ситуацията млада жена в 18, 30 часа да звъни на телефон 112 с призив за помощ, защото не може да се прибере между 80 човека", риторично попита Дойчинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

gazaro go6o

преди 8 години

Държавата е на автопилот, отворете някой новинарски сайт и гледайте какво става по цялата страна.. Всеки си прави каквото си поиска, няма съд, полиция, няма нищо, това е.. Тотална щета се оказа това управление, дано да се махне по-скоро, че става непоносимо вече..

49

Наблюдател

преди 8 години

Вървим по западния модел.Кварталите с бежански центрове или близо до гари, промишлени райони, крайни квартали стават свърталище на бежанци.Който има къде да иде продава на безценица и се маха.Който няма пари- търпи мизерията.

48

Lora

преди 8 години

Само не разбрах дали все пак някой от Овча Купел е пострадал. Мисля, чв май никй не е пострадал и не разбирам защо точно протестират. какво като се сзбират хората на групи? Нали не са нападнали никой, не са откраднали. Не, че е приятно да има струване на много хора, но това едва ли е изолиран случай.

fallback