Снимка: bgonair.bg

Бежанците в България – "Изнудване, грабежи и насилие". С такова заглавие Ал Джазира започва свой материал, посветен на пътя на мигрантите през страната ни. Бежанците разказват за насилствено отношение на граничната полиция в България.

Някои от тях, вече пристигнали в Сърбия, дори посочват, че български служители на реда са им искали подкуп, за да ги пуснат да продължат по пътя си.

Също така сръбски доброволци, които работят в бежанските центрове край Белград, разкриват, че тези мигранти, които идват от България са в много по-лошо физическо и психологическо състояние от тези, които идват от Македония.

Татяна Задравец, която е доброволец и мениджър на доставките на хуманитарна помощ за бежанците в Сърбия казва пред Ал Джазира, че бежанците, идващи от България се оплакват от множество травми, някои от които не могат да бъдат излекувани.

Също така те сигнализират, че български полицаи са им откраднали паспортите. Вътрешното министерство на страната ни е отказало коментар пред медията.

В материала се посочва, че в петък в свой доклад Амнести Интернешънал призовава София да разследва случаите на насилие над бежанци.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase