Снимка: Булфото, архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България категорично се противопостави на идеята се въведе такса за автомобилите, които не са със софийски номера, но влизат в столицата.

Още по темата

Освен това от асоциацията са категорични, че никой не ги е питал и предупредиха, че трябва да се прави разлика между отделни работодателски организации и предложенията на целия бизнес.

"На първо място, въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса", пише в становище на АИКБ, изпратено до медиите.

От организацията са категорични, че е противоестествено е за бизнеса да излиза с идеи за инициативи, насочени към въвеждане на нови данъци и такси.

"Не по-малко важно е, че направеното предложение задейства единствено "местнически“ настроения "за и против“ София и софиянци", предупреждават от АИКБ.

Според асоциацията софиянци не са предлагали подобна идея, нито пък фирмите от столицата.

"Истината е по-скоро обратната", обобщават работодателите.

Идеята за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация беше лансирани преди дни от Георги Ранделов, мениджър в Майкрософт по време на среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с представители на бизнеса.

Тя обаче не даде положителен отговор на предложението, а обясни, че трябва да се обмисли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase