Снимки: Dnes.bg

Общ преглед

Часът е 8 и Витошка е вече будна. По новите й пейки са поседнали пенсионери, радващи се на сутрешната прохлада. Младежи разнасят пълни с кафе чаши и крачат бодро към работните си места. Магазините са затворени, повечето заведения също. Тече подготовката за предстоящия ден – булевардът е старателно измит, вече се поливат и последните саксии с цветя, чистачките метат, сменят кошчета...

Преди седмица, тихичко и без излишни фанфари, ремонтираната Витошка бе завършена, плочките бяха наредени, машините се изтеглиха и работниците се насочиха към други обекти. Няколко дни след "откриването", будни граждани, обединени зад каузата "Спаси София", решиха да тестват новия булевард и да поседнат на пейките на пъпа на столицата. Оказа се, че това на места е доста неудобно, че дори невъзможно, тъй като масите на заведенията са толкова близо, че седящият на общественото място гражданин се превръща в натрапник. Последваха протести, поискаха се оставки, разпоредиха се проверки...

Днес "бар" пейките са все така недостъпни и празни. А гражданите са си харесали други, на които да се чувстват спокойно. И макар заведенията да са все още затворени, ясно се вижда, че бизнесмените са се възползвали от създалата се ситуация по възможно най-добрия търговски начин.

Още по темата

Но въпреки присвоените от заведенията пейки и леко неравните нови плочки обаче, столичани и гости на София харесаха ремонтираната Витошка.

"Ние не сме от тук и можем само да се възхищаваме! Много ни харесва. Дъщеря ни живее тук, идвали сме и преди, но беше разкопано, разровено, а сега вече е чудесно", казват за Dnes.bg Милена и Тодор, които отдъхват на една от новите пейки.

"Много ми харесва!", споделя мнението им и Иван. - Трябват ни само гълъби, както има в други европейски градове. Да идват, да кацат при хората, тогава ще бъде наистина прекрасно. Нека има и повече фонтани", допълва той.

Иван е на мнение, че на всеки не може да се угоди, а блокираните пейки не го дразнят, тъй като е фен на заведенията. Според него за пешеходците има достатъчно място, а пейки за сядане има в изобилие. "Каквото и да говорят, сега е много по-добре от преди", споделя още той.

Ремонтираният булевард се е харесал и на Слави: "Лошото е само, че им отне толкова много време да го завършат", казва ни той.

Въпреки че хората харесват новата визия на емблематичния булевард, други будни граждани все още чакат новия фонтан, а не "бидето", което стои, очакват и проверките, които разпореди главният архитект на София Петър Диков.

След тях ще стане ясно дали бизнесмените са надвишили правата си и незаконно са разширили позволената им за ползване площ. А ако не са, защо тогава тротоарно право в столицата се отдава по толкова нелеп начин.

А какви ще са глобите за нахалните бизнесмени, арх. Петър Диков отказа да посочи. Това било работа на Столичния инспекторат.

Дронът ни над Витошка, вижте я и Вие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар