Снимка: Facebook

Столичани ще излязат на мирен протест, обединен от въпроса: "Кой окупира Витошка?". Гражданите недоволстват срещу незаконното присвояване на обществените пейки от заведенията на реновирания булевард, чиито собственици са си ги припознали като част от своите търговски обекти.

"Булевард "Витоша" тихомълком беше "открит" преди седмица. След три години, най-накрая, единствената пешеходна улица на София е изцяло ремонтирана, но по софийски – с недъгав проект и с мърляво изпълнение", пише в страница на протеста във Facebook, организиран от "Спаси София".

"Новата част на пешеходната ни улица е дом на най-много заведения и точно там Общината напълно безобразно им е раздала тротоарно право. Всички платени и монтирани с наши пари пейки попадат в сервитута му и с много малки изключения станаха практически недостъпни и неизползваеми от гражданите, защото пред тях заведенията си подредиха масите и сепаретата, като в последната част от ремонта, наглостта на "българския бизнесмен" престъпи всякакви граници на благоприличие, като много заведения заграбиха пейките и ги превърнаха в част от своята гарнитура!", възмущават се хората.

София пита: "Кой окупира Витошка"?

Организаторите призовават всички, които не желаят нередностите да продължат, да се присъединят към тях на 23 юли от 19:00 часа на ъгъла на бул. "Витоша" с ул. "Иван Денкоглу", "за да открием тържествено новата си придобивка и после дружно да седнем на пейките, купени с нашите данъци!"

Те се обръщат и към кмета Йорданка Фандъкова с искания да преразгледа всички разрешения за тротоарно право, да поиска оставката на главните архитекти на районите Триадица и Средец, както и тази на главния архитект на София – арх. Петър Диков, както и да създаде публично достъпен онлайн регистър на всички разрешителни за ползване на тротоарно право, издадени на територията на Общината, придружени от съответните схеми за разполагане на обектите, за да може обществото да знае как Общината управлява обществените пространства.

"Време е някой да поеме отговорност! Елате, да поседнем", завършват апела си гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase