Снимка: Булфото, архив

Тече проверка на заведенията по столичния булевард "Витоша" и където се установи, че собственици или наематели са разположили повече маси от допустимото, ще бъдат санкционирани.

"Вече съм разпоредил проверка схема по схема и ако има дадено тротоарно право, което да пречи на ползването на пейките, ще бъде коригирано", съобщи главният архитект на Столична община Петър Диков.

Още по темата

Според него повечето ползватели на заведения са разширили територията си, която им е дадена и затова се е получил този конфликт.

Именно заради него, довечера столичани се готвят да протестират, обединени от въпроса: "Кой окупира Витошка?".

Гражданите недоволстват срещу незаконното присвояване на обществените пейки от заведенията на реновирания булевард, чиито собственици са си ги припознали като част от своите търговски обекти.

"Общината напълно безобразно им е раздала тротоарно право. Всички платени и монтирани с наши пари пейки попадат в сервитута му и с много малки изключения станаха практически недостъпни и неизползваеми от гражданите, защото пред тях заведенията си подредиха масите и сепаретата, като в последната част от ремонта, наглостта на "българския бизнесмен" престъпи всякакви граници на благоприличие, като много заведения заграбиха пейките и ги превърнаха в част от своята гарнитура!", възмущават се хората.

Петър Диков обаче отказа да посочи какви ще са глобите за нахалните бизнесмени, защото това било работа на Столичния инспекторат.

"Направи ми неприятно впечатление, че има две заведения, които разполагат маси пред фасадите на сградите при изрично указание, че между масите и сградите трябва да има минимум три метра, за да може пешеходците да се придвижват спокойно в двете части на бул. "Витоша", призна главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase