Снимка: Булфото, архив

Петдесет и пет диви кози населяват в момента високите части на Витоша, съобщават от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/.

От агенцията информират също, че програмата за възстановяване на Балканската дива коза на територията природния парк "Витоша" към ИАГ е завършила.

Общо 25 от дивите кози се намират в адаптационно ограждение, останалите 30 са на свобода. Когато програмата за възстановяване и опазване на Балканската дива коза започна през 2004 г., на територията на парка са докарани над 60 кози от Родопите и Пирин. Целта е възраждането на този животински вид, който е бил характерен за територията на Витоша.

Последният екземпляр е бил убит от ловци през 20-те години на миналия век.

Програмата е част от проекта "Изпълнение на приоритетни дейности от Плана за управление на Природен парк "Витоша", започнал през януари 2012 година. За 36 месеца са извършени дейности, свързани с опазване и възстановяване на три групи животни /бозайници, безгръбначни и риби/, одобряване на качествата на техните популации и експониране на забележителни дървесни видове с цел опазване на генофонда.

Създадени са зони за спокойствие на едрите хищници /мечката и вълка/ чрез насочване и концентриране на туристическия поток.

Възстановени са шест алейни маршрути с обща дължина над 20 км.

Разработени са специализирана карта и регистър на туристическата инфраструктура в парка и воден баланс за територията на парка.

За повишаване на информираността на посетителите е осъществена обучителна програма и са издадени информационни материали за значимостта на защитената територия и биологичното разнообразие в нея.

Проектът е на стойност 1 899 975 лв. и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет чрез оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase