Бежански биваци в центъра в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

До няколко дни в центровете за бежанци ще има табла на арабски език с всички правила и инструкции за реда в тях, обяви шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

"Ще въведем ред", зарече се той и обяви, че вече са сключени договори с охранителна фирма, която да следи центровете във "Военна рампа" и "Враждебна", предстои да бъдат назначени и коменданти.

Още по темата
По думите му в момента се работи и по монтирането на видеонаблюдение, което обаче няма да бъде сложено в стаите и тоалетните.

"Видеонаблюдението ще бъде само за да се контролира редът. Налага се видеонаблюдение, защото имаме доказателствен материал за това, че има вредителски действия в санитарните помещения, като слагане на памперси в каналите", поясни Чирпанлиев.

Той обясни, че се работи и за изграждането на стаи - кухни, в които бежанците да могат да си готвят.

"Мюфтийството изрази желание да направим кухни и да започнем да ги храним с топла храна. Надявам се да бъдат доремонтирани радиаторите във "Военна рампа" и "Враждебна", дал съм срокове това да стане до 3-4 дни преди да започне отоплителният сезон", каза още Чирпанлиев.

По неговите сметки сумата за отопление на двата столични центъра за бежанци ще е около 200 000 лв.

"Искам да коментирам това, което се вижда на някои материали по медиите, че бежанците спели по земята, аз се убедих с очите си, че от леглата, които им се раздават, те късат брезентите, слагат ги на земята и лежат на тях. Явно това е техният начин на живот", допълни той.

Шефът на Държавната агенция за бежанците каза още, че занапред медиите ще имат пълен достъп до центровете и базите за бежанци.

"Ще следваме девиза: "Работа и прозрачност". Няма проблем да се посещават центровете от медии, но с уточнение, че това няма как да стане, ако някои от бежанците не желаят да бъдат снимани, защото това е законово право", завърши Николай Чирпанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase