Снимка: Булфото, архив

"Политиците "откриха" в сирийските бежанци така нужния им нов враг", коментира "Сега". Огромен човешки, социален и политически проблем се изроди в политиканстване на българска почва. Националистите изнамериха тъй нужния за тях враг, ГЕРБ и БСП скрепиха жизнеутвърждаващата ги вражда, кабинетът разсея  опасни за него теми, като бюджета и продължаващата икономическа криза. Стари и нови политици намериха поле за изява.

Отвратително е, че ползват бежанската драма, но е факт. Много хора грабнаха микрофоните тези дни и изговориха ред нелепици. Без да искат дадоха хляб на политиканската истерия. На този етап бежанците от Сирия не са чак толкова много.

Числеността им е под 10 000 и аналогии с вълни от минало време не може да се правят. Ще се увеличат, колко точно - предстои да видим. Точно сега е времето за трезва дискусия.

"Бежанците като далавера", коментира "Стандарт". Когато България иска помощ от Брюксел за бежанците, трябва да докаже  уменията си да борави коректно с парите на собствените си данъкоплатци, а също и с тези на европейските. Трябва да се осигури строг върху отпуснатите суми, независимо дали са от българския или от европейския бюджет. Само като използваме ефективно всяко евро и постигаме видими резултати, ще имаме очи да искаме от Европа по-голяма помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase