Ангел Найденов. Снимка: БТА

Очакваме конкретни решения в рамките на октомври за отпускане на допълнителна техническа и финансова помощ от Европейския съюз, заяви в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той посочи, че по външните граници на ЕС има екипи от експерти заедно със специализирани автомобили, които подпомагат дейността на българските власти в отговорностите ни по отношение на бежанците.

Министерството на отбраната е предоставило списък на районите, в които могат да бъдат настанявани бежанци - 26 района с десетки сгради. Те не са в добро състояние, посочи министърът. По думите му досега се ползват четири имота с 35 сгради с балансова стойност 2,7 млн. лева. Отделно са предоставени легла, завивки, работят медицински екипи.

Още по темата
Ще осигурим и военнослужещи, които ще се включат в подпомагане на Държавната агенция за бежанците, съобщи още Найденов. Той призна, че има много силен натиск на външната ни граница, като това е много силно предизвикателство пред България.

“Бежанците наближават 7000 души. Взели сме всички необходими мерки, за да не се допусне превръщането на бежанската криза в катастрофа за страната”, заяви още Найденов, цитиран от БТА.

По време на посещението си в Перник той посочи още, че около 2000 души трябва да бъдат съкратени до края на 2014 г. от състава на Българската армия.

Административният персонал ще бъде намален в рамките на около 5 процента. “Това са усилия, които полагаме за преструктуриране на разходите във ведомството”, обясни Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase