Снимка: Булфото

Промените в Закона за висшето образование няма да решат проблемите на Студентския град.
До този извод единодушно стигнаха ректори, студенти и представители на бизнеса на дискусия за бъдещето на града.

Промените в Закона за висшето образование, които все още се обсъждат и не са окончателно приети, забраняват дискотеки, клубове и казина, намиращи се в непосредствена близост до студентски общежития, да упражняват дейност след 22 часа.

Съгласно промените собствениците на развлекателните заведения ще имат шест месеца след влизането на закона в сила да прекратят дейността си.

В момента на територията на Студентския град работят общо 181 обекта след 22 часа – има 45 ресторанта, 6 дискотеки, 2 казина и 3 заложни къщи, посочи кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, цитиран от БТА. В същото време край парламента дискотеките и ресторантите били в пъти повече, посочи още той.

“По-добрият вариант за разрешаване на проблемите в Студентски град е до всяко развлекателно заведение да бъде построена библиотека, а студентите да се обучават и възпитават така, че сами да изберат библиотеката пред дискотеката“, предложи кметът на район „Студентски“.

След дългата дискусия всички участници признаха, че проблем съществува и трябва да се направи нещо за разрешаването му, но никой от тях не успя да назове конкретни мерки за подобряване безопасността в Студентския град.

Още по темата

„Трябва да се потърси и мнението на самите студенти какво да бъде развитието на района. Основните инциденти са провокирани от хора, които не живеят в Студентския град“, коментира ректорът на Лесотехническия университет Веселин Брезин.

Евентуална мярка за повишаване сигурността в Студентския град би била отделянето на първокурсниците в отделни общежития от останалите студенти, тъй като те са най-честата причина за инциденти.  Това предложи ръководителят на общежитията на Технически университет – Борислав Дамянов.

Собствениците на заведения пък отрекоха те да са причина за инцидентите в Студентския град, тъй като разполагали с контрол и охрана през цялото време. По техни думи затварянето на дискотеките щяло да доведе до повече домашни сбирки в общежитията, което е предпоставка за редица битови инциденти. Освен това Студентският град не е кампус, а един нормален квартал в столицата и подобни промени в Закона на образованието са дискриминационни, смятат още собствениците на заведения.

„Проблемът е с манталитета, с възпитанието, и то много преди тези хора да станат студенти. Трябва да се предложи нещо ползотворно, но в никакъв случай Студентският град не трябва да бъде център за забавление“, сподели и Ангел Георгиев, Председател на националното представителство на студентските съвети, който също се присъедини към твърдението, че промените в Закона на образованието не са гаранция за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase