Купонът в Студентски град винаги тече. Снимка: архив Булфото

Заведенията в Студентския град в София са най-проверяваното място на територията на България, заявиха собствениците на пресконференция. По техни думи всяка седмица заведенията се проверяват от РИОКОЗ, НАП, МВР, от Инспекцията по труда и от митниците.

Ресторантьорите недоволстват срещу промените в Закона за висшето образование. Гласуваните на първо четене промени предвиждат да няма игрални зали, казина и заведения, които работят след 22.00 часа на 100 метра от общежитията.

Според собствениците в честите проверки в заведенията им участват по 60 проверявщи от институциите.

"Ако при тези проверки бяхме сбъркали нещо, нямаше да работим, изрядни сме отвсякъде", коментираха те.

Според ресторантьорите студентите са в безопасност в техните заведения, защото всяка вечер в тях работят около 200 охранители, за да се гарантира сигурността на клиентите. По техни думи сред тях са и много европейски шампиони.

Те увериха, че в заведенията в квартала не може да влезе клиент в нетрезво състояние или с хладно и с огнестрелно оръжие.

Председателят на браншовата асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров призова парламентарната образователна комисия отново да се срещне с ресторантьорите, за да се намери баланс между обществения и частния интерес в Студентския град.

Промените в Закона за висшето образование бяха инициирани след поредица от кървави инциденти, станали най-често след употребата на обилно количество алкохол, в Студентски град.

На пресконференцията днес присъства и Силвия Петрова, която се представи като студентка в Лондон и в София.

По думите й в студентите в София учат един месец в годината - когато е изпитната сесия, а по света студентите се оценяват всяка седмица и имат толкова много задания, че нямат време да обикалят постоянно заведенията.

Публично известно е, че студентите в България могат да посещават лекции, когато желаят, а в университета в Лондон, където съм учила, ако два пъти отсъстваш от лекция, трябва да повториш класа, коментира Петрова.

Тя призова да се подобри сигурността в общежитията в Студентския град, защото "те са като Аврамов дом - всеки влиза, излиза и няма никакъв контрол".

По света студентските общежития са по-скъпи от квартирите, но младите хора предпочитат общежитията, защото са по-сигурни, каза Силвия Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase